CHP'li Ağbaba: Özelleştirilip çalışan hangi fabrika var?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, özelleştirilecek şeker fabrikaları için konulan 5 yıl üretim şartının uygulamada işlemeyeceğini öne sürdü. Ağbaba, "Satışın amacı sadece rant, özelleştirilip çalışan hangi fabrika var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’deki 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararı sonrası, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba koordinasyonunda kurulan komisyon Kırklareli, Uşak, Malatya, Afyon, Niğde, Ankara, Kırşehir, Yozgat ve Kahramanmaraş Şeker fabrikalarına gitti. Bugün de Burdur Şeker Fabrikası'na da gidecek olan komisyon daha sonra Şeker Meydanı'nda düzenlenecek mitinge katılacak. Komisyon’un ziyaretleri Erzurum, Erzincan, Van, Elazığ’daki şeker fabrikalarının ziyareti ile devam edecek.

'ŞEKER FABRİKALARI KAPATILACAK'

Burdur mitingi öncesi Gazete Duvar’a konuşan Ağbaba, şeker fabrikaları satış talebinin şeker fabrikalarının işçileri ya da PANKOPİRLİK’ten gelmediğini, tamamen yabancı kaynaklı bir talep olduğunu söyledi. Ağbaba, eleştirilerini şöyle ifade etti:

“Et Balık Kurumu özelleştirildi, et ithal ediliyor, SEKA özelleştirildi, kağıt ithal ediliyor. Yem fabrikaları özelleştirildi saman ithal ediliyor. Şimdi şeker fabrikaları kapatılacak, şeker ithal edilecek. Bu doğru bir karar değil. Bu kararın ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmede alındığını düşünüyoruz. Bu milli bir karar değildir. Her konuda millilikten, yerlilikten dem vuran hükümete çağrı yapıyoruz. Afrin konusunda 'gel milli ol' diyenlere bu konuda 'milli ol', 'bu satışa karşı çık' diyoruz. Dünyada özelleştirmelerin mantığı üretimi, verimliliği arttırmak, teknoloji transferi yapmak, istihdamı arttırmaktır."

ABD Tarım Bakanlığı raporunda şeker özelleştirmesiABD Tarım Bakanlığı raporunda şeker özelleştirmesi

'RUS TİPİ OLİGARKLAR YARATMA GİRİŞİMİ'

Satışta amacın sadece rant' olduğunu belirten Ağbaba, şöyle devam etti: "Rus tipi oligarklar yaratmaya dönük bir girişimdir. SEKA, SÜMERBANK, ET-BALIK’ı kim aldıysa bu fabrikaları da rant amaçlı olanlar alacak. Kiminde rezidans kiminde AVM yükselecek. Dolayısıyla bu hem çevrenin hem ekonominin hem de o şehrin lehine değil.”

Şeker fabrikalarının satışıyla ilgili önemli bir konunun da sağlıkla ilgili olduğunu belirten Ağbaba, “Nişasta bazlı şeker sentetik bir zehirdir. 2018 Sağlık Bakanlığı açıklamasından öğreniyoruz ki bu insan sağlığına düşmandır. Bu bütün dünyada yüzde 5 ile sınırlandırılırken, Türkiye’de gayri resmi olarak yüzde 25 uygulanmaktadır” dedi.

SATIŞA KARABÜK ÖRNEĞİ

Ağbaba, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın satılacak şeker fabrikalarından üretim garantisi alınacağıyla ilgili açıklamasını da değerlendirdi. Ağbaba, “Türkiye’deki özelleştirmelerin bütününde üretim garantisi vardı, hepsinde 5 yıldan bahsedildi. Ama 1 yıl çalışmaya devam eden fabrika bulamazsınız. Eğer çok satmak istiyorsanız üreticiye satın, işçiye, yöre halkına satın. Karabük örneğinde olduğu gibi. Özelleştirilip çalışan hangi fabrika var. TEKEL, ET-BALIK… Hangisi çalışıyor. Kimi kandırıyorlar. Aklımızla alay etmesinler. Özelleştirmelerin hepsi Türkiye’de hüsranla sonuçlanmıştır” dedi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine neden karşı çıkmalıyız?Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine neden karşı çıkmalıyız?

Ağbaba: CHP'lilerle ve MHP'liler 'şeker ittifakı'nda buluştuAğbaba: CHP'lilerle ve MHP'liler 'şeker ittifakı'nda buluştu