Venezuela’dan ikinci kripto para: Petro Gold

Venezuela petrole dayalı kripto para Petro'nun hemen ardından ikinci kripto para Petro Gold'u piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, atılan adımın çok önemli olduğunu belirterek, "Türkiye bunu destekleyebilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro, bir hafta içinde Petro Gold isimli yeni bir kripto para biriminin tanıtılacağını açıkladı. CCN’de yer alan habere göre, Maduro yaptığı açıklamada Venezuela’nın ikinci kripto para biriminin değerli metaller tarafından destekleneceğini söyledi.

Venezuela Ekonomi Bakanı Simon Zerpa’nın aralık sonunda, ülke genelindeki ekonomik ablukadan kurtulmak için gerçekleştirilebilecek en mantıklı eylemin kripto para piyasasına katılmak olduğunu söylemesinin ardından, 'Petro' adıyla Venezuela’nın sanal para birimleri piyasasına gireceği duyurulmuştu.

Maduro, petronun ön satışının başlamasından iki gün sonra yerel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, “Gelecek hafta Petro’nun gelişimine katkı sağlayacak olan ve altınla desteklenen Petro Gold’u piyasaya tanıtacağım” dedi.

Petro için 20 Şubat’ta başlayan ön satışta 82.4 milyon petro satışa sunulurken Venezuela Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tareck El Aissami pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Petro kripto para hem Venezuela vatandaşları tarafından hem de yabancı ülke vatandaşları tarafından alınabilir” dedi.

Venezuela, petrol destekli kripto para birimi Petro'nun ön satışının ilk gününde 735 milyon dolar talep topladı.

ABD'DEN VATANDAŞLARINA YAPTIRIM UYARISI

Petro duyurusunun ardından Venezuela muhalefet partisinin çoğunlukta olduğu Kongre, kripto para birimini ülkenin petrol rezervlerini ipotek altına alan 'yasadışı ve anayasaya aykırı bir araç' olarak tanımladı. ABD de, Petro'ya yatırım yapan vatandaşlarını, 'yaptırımları ihlal ettikleri' konusunda uyardı.

Telesur’da yer alan habere göre Brezilya, Danimarka, Honduras, Polonya, Norveç ve Orta Doğu’dan birçok yatırımcı Petro'yla ilgili olan olumlu düşüncelerini belirtirken, bu ülkelerden bazıları Petro'yu bir ödeme şekli olarak kabul etmeye başladı.

ERTEM: DESTEKLEYEBİLİRİZ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, "Venezüella'nın Petro'sunun gelişmekte olan ülkeler için çok önemli olacağını düşünüyorum, Türkiye bunu destekleyebilir" dedi. Dünya'nın aktardığına göre, Venezüella'nın dayanak varlık olarak petrolü kullandığı kripto parası Petro'yu çok önemli bulduğunu söyledi.

Ertem "Venezüella'nın Petro dijital parasının gelişmekte olan ülkeler içinde çok önemli bir para birimi olacağını düşünüyorum, Türkiye bunu destekleyebilir" açıklamasında buundu.

Ertem, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) da bu konuda çalışma yapması gerektiğini belirtti.

(DHA-HABER MERKEZİ)

Etiketler Petro petro gold