Polisten Betra işçilerine: Asker Afrin'de fedakarlık yapın

Betra Prefabrike A.Ş.’de 3 işçinin işten atılması üzerine mesai arkadaşları dayanışma eylemi başlattı. Polis, "OHAL var, askerimiz Afrin’de siz fedakarlık yapacaksınız” diyerek eylemin doğru olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Betra Prefabrike AŞ’de 3 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrikadan çıkmama eylemi başlattı. Sakarya Pamukova’da Betra Prefabrike AŞ’de DİSK/Cam Keramik-İş’e üye olan 3 işçinin işten atılması üzerine mesai arkadaşları üretimi durdurmuştu. İşten çıkarılan mesai arkadaşlarının atılmasını engellemek için dayanışma gösteren işçiler fabrikadan çıkmama eylemi başlatmıştı. İşçiler sabah saatlerinde fabrikanın giriş kapısına gelerek açıklama yaptı.

Evrensel gazetesinden Şeyma Tiryaki ve Emre Pekşen'in haberine göre işçiler açıklamada arkadaşlarından 3’ünün iş akdinin feshedildiğinin sözlü olarak açıklandığını belirterek, “Yazılı, imzalı bir belge yok. Biz de arkadaşlarımızın yazılı bir belge gelmeden, tebligat gelmeden çıkmayacağını belirttik. Bilmiyoruz bekliyoruz, zor mu kullanacaklar, yoksa müdahale etmeyecekler mi bekliyoruz. Ama biz arkadaşlarımızın arkasındayız. Bırakmayacağız, o yazılı tebligat gelmediği sürece. Tebligat filan ortada yokken, 'çıkışınız verildi, gidin' diyorlar” dedi.

ATILAN 3 KİŞİ ZORLA FABRİKADAN ÇIKARILDI

İşçilere konuşan Cam Keramik-İş Genel Sekreteri Ergin Ay'ın da, “Arkadaşlar, bizler haklarımızı biliyoruz, Anayasal haklarımızı kullanıyoruz. İşverinin işçiyi çıkarması için belli gerekçeleri olması lazım ve bunu da işçiye yazılı olarak bildirmesi lazım. Yasa bu kadar açık ve nettir. 3 arkadaşımızın atılması burada çözüm getirmeyecek, bunu anlamak istemiyorlar. Çözümün yolu açık. Bir adım atacaksınız, oturulup konuşulacak sorun çözülecek. Ama bunlar çözüm istemiyor. Burayı dağıtmak istiyorlar. Bu üç kişiden sonra 5 kişiyi atacaklar, daha sonra 3 kişiyi atacaklar. Böyle bir dünya yok. İşverensin kral değilsin, padişah değilsin. Padişahlık dönemi bitti” demesinin ardından polis, Ay'ı ve işçi ailelerini fabrika önünden uzaklaştırdı.

Daha sonra içeriye giren polis işten atıldığı sözlü olarak bildirilen 3 işçiyi de fabrika dışına çıkardı. Bunun üzerine işçiler anlaşma olmadığı takdirde işbaşı yapmayacaklarını belirterek eyleme devam edeceklerini söyledi. Betra Prefabrike A.Ş.’de işi durduran işçilerle konuşan Pamukova Emniyet Müdürü Yardımcısı Afrin’de operasyon varken eylem yapmalarının doğru olmadığını belirtti. Emniyet müdür yardımcısı, işçilerin “Bizi zorla mı sokacaksınız fabrikaya, siz patrondan daha patronsunuz” demesi üzerine “OHAL var, askerimiz Afrin’de siz fedakarlık yapacaksınız” dedi. Bunun üzerine işçiler de “fedakarlığı patron yapsın” diye cevap verdi.

Sakarya Pamukova’da kurulu Betra Prefabrike AŞ’de DİSK/Cam Keramik-İş’e üye olan 3 işçinin işten atılması üzerine işçiler üretimi durdurmuştu. Fabrikada çalışan 45 işçinin tamamı Cam Keramik-İş’e üye olurken patron tüm işçileri işten atmakla tehdit etmişti. İşçiler, işten atmaların sürmesi halinde fabrikaya kapanma eylemine başlayacaklarını duyurmuştu. İşçilere eş ve çocukları da fabrika önüne gelerek destek veriyor.