Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımcıyla ilişkisi kopmak üzere

Hollanda ile Türkiye arasındaki elçi krizi derinleşirken, ekonomik ilişkilerin geleceği de merak konusu. Türkiye'de 2732 Hollanda firması faaliyet gösteriyor. Yabancı yatırımlarda 5 yıldır liderliği başka ülkelere bırakmayan Hollanda, turizm sektörüne de önemli katkı sağlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımcısı Hollanda ile yaşanan krizin ekonomik ilişkilere de yansımasından endişe ediliyor. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin hayati önemde olduğu belirtilirken, Dünya gazetesinden Kerim Ülker, '406 yıllık ticaret partnerimiz Hollanda ile ilişkiler kopmak üzere' başlıklı köşesinde şu noktalara dikkat çekti:

"Hollanda, Ankara Büyükelçisini resmen geri çekti. 1612 yılında Cornelis Haga’nın Hollanda’nın ilk büyükelçisi olarak atanmasıyla başlayan siyasi ilişkiler, 2012’de 400’üncü yılına girmişti.

Peki bu siyasi gerilim ekonomiyi etkiler mi?

Aslında sorunun yanıtını rakamlar verse daha net olur. Son açıklanan 2016 rakamlarına göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 6.6 milyar dolar. Bunun 3.6 milyar dolar Türkiye’nin ihracatı olarak gerçekleşiyor. Yüzde 8.5 büyüme gösteren ticaretin ihracat bacağında Hollanda, 10’uncu ülke konumunda.

2002-2017 Ekim döneminde Hollanda, 23.6 milyar dolarla Türkiye’ye yatırım yapan en önemli ülke. Son 5 yıldır liderliği yıllar bazında başka ülkelere bırakmıyor.

Türkiye’de 2 bin 732 Hollanda firması bankacılık, kimya sanayi, ilaç sektörü, tıp endüstrisi, telekomünikasyon, lojistik, tekstil, gıda ve tarımsal sanayi ve turizm sektörleri gibi hemen her sektörde faaliyet gösteriyor.

Türkiye’den de Hollanda’ya ciddi yatırımlar yapılıyor. Merkez Bankası verilerine göre, 2002-2017 Ekim döneminde Türkiye’den Hollanda’ya yapılan uluslararası doğrudan yatırımların toplamı 10.6 milyar dolar. Bu anlamda da Türkiye’den yurtdışına yapılan doğrudan yabancı yatırım bakımından Hollanda ilk sırada yer alıyor.

Hollanda Merkez Bankası verilerine göre, 2016 yılında ülkemizden Hollanda’ya yapılan doğrudan yatırımların toplamı 5.1 milyar euro. Hollanda’da yerleşik girişimcilerimizin sayısı 25 bin civarında...

Bu girişimciler, yaklaşık 67 bin kişiyi istihdam ediyor. Gelelim turizm rakamlarına… Türkiye’ye 2015 yılında 1.3 milyon Hollandalı turist geliyordu. Bu rakam 2016 yılında 900 binin üzerinde seyretti. Geçen yıl Ocak-Kasım döneminde ise 770 bine geriledi.

Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcısı Hollanda…

Türklerin en fazla para yatırdığı ülke Hollanda…

Pek bu konularda konuşmasa da Türkiye Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem de Hollandalı Shell’in Türkiye Ülke Başkanı ve Shell & Turcas Yönetim Kurulu Başkanı görevlerini sürdürüyor. Rakamlara bakacak olursak, Hollanda-Türkiye arasındaki siyasi gerilim, yakın zamanda ekonomiye de yansır gibi görünüyor."

Yazının kaynağı