Yarı yolu geçti: Sayılarla TürkAkım

TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı'nın Kırklareli ayağındaki inşaat başladı. Türkiye’nin kullanımına açılacak ilk hatta 530 kilometrenin üzerinde boru döşendi; yarı yol geçildi. Peki TürkAkım Türkiye için ne anlama geliyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Aralık 2014'te açıklanan, Türkiye'nin bir Rus savaş jetini düşürmesiyle bir süre askıda kalan ve inşaatına nihayet Mayıs 2017'de başlanan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı'nda kritik aşamalar birer birer aşılıyor. Son olarak, hattın Türkiye'de karaya çıkacağı Kıyıköy'de de inşaat başladı.

Peki TürkAkım neden önemli? Türkiye'ye ne kazandırması planlanıyor? İşte TürkAkım Boru Hattı'nın öne çıkan noktaları:

  • Rusya, 2003'te devreye giren Mavi Akım Hattı ile Türkiye'nin doğusuna doğrudan doğalgaz tedarik ediyordu. TürkAkım ise Trans Balkan Hattı'nı devre dışı bırakarak Rus doğalgazını Türkiye’nin batısına ilk kez doğrudan taşıyacak.

NEDEN İKİ PARALEL HAT?

  • Projenin kilit noktası şu: TürkAkım, her biri 930 kilometre uzunluğundaki iki paralel hattan oluşuyor. Bu hatlar Rusya'nın Anapa kentinden denize çıkıp, 2 bin 200 metre azami derinlikte, açık denizi kat ederek , Kırklareli'nin İstanbul'a 100 kilometre uzaklıktaki Kıyıköy kasabasından çıkış yapacak. Hatlardan biri Türkiye'ye dağıtım yapacak; mevcut doğalgaz şebekesine Lüleburgaz'dan bağlanacak.
  • İkinci hattın ise Yunanistan üzerinden güney ve güneydoğu Avrupa'ya uzanması öngörülüyor. Böylece Türkiye TANAP’ın (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) yanında bu projeyle, Avrupa’ya enerji aktarımı sağlayan hatların geçtiği önemli bir ülke, koridor haline gelecek.

Sibirya'dan Türkiye'ye: Buz gibi bir sıcak 'Akım' hikâyesiSibirya'dan Türkiye'ye: Buz gibi bir sıcak 'Akım' hikâyesi

GELİNEN NOKTA NE?

  • Avrupa'ya uzanacak hat şu an Türkiye-Rusya Münhasır Ekonomik Bölgeleri'nin sınırı olan 224'üncü kilometreye kadar getirilmiş durumda. Türkiye’nin kullanımına açılacak hatta 530 kilometrenin üzerinde boru döşendi.
  • Bu, Türkiye’nin güncel doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’ini karşılayacak ilk hattın yapımında yarı yolun geçildiği anlamına geliyor.
  • Hattın derin denizlerdeki inşaatını dünyanın en büyük inşaat gemisi olan Pioneering Spirit gerçekleştiriyor.

KAPASİTE NE?

  • Tüm projenin yıllık kapasitesi 31,5 milyar metreküp. Bu miktarın yarısını Türkiye'nin alması, diğer yarısını Avrupa'ya dağıtılması planlanıyor.

KAYNAK NERESİ?

  • TürkAkım ile Türkiye'ye ulaşacak Rus doğalgazının büyük kısmı, Sibirya’nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’nde, kutup dairesi dolaylarında 5 bin kilometreden daha geniş bir alana yayılan Urengoy sahasından gelecek. Burası, Gazprom şirketler grubunun hidrokarbon üretimi alanında faaliyet gösteren Gazprom dobycha Urengoy şirketi tarafından işletiliyor.
  • 16. Doğalgaz Sahası gibi bir üretim tesisinde bir yıl içinde tek başına neredeyse TürkAkım’ın yıllık 31,5 milyar metreküplük toplam kapasitesini karşılayabilecek miktarlarda doğalgaz üretiliyor. Söz konusu kapasitenin yarısı Türkiye’nin kullanımına sunulacak.

* Bu metinde, TürkAkım'ın basın bültenleri kaynak olarak kullanılmıştır.