Metal işkolunda greve doğru

Birleşik Metal-İş, 2 Şubat'ta greve gitmeye hazırlanıyor. İşçi eylemleri de devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu kararıyla metal iş kolunda 130 bin işçinin grev hakkı 2 ay süreyle ertelenirken, Birleşik Metal-İş Sendikası yasağa rağmen 2 Şubat’ta greve gideceklerini açıkladı. Türk Metal Sendikası da eylemlere devam kararı aldı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre işçiler mücadeleye devam ederken, bir yandan da yasal süreç işlemeye devam ediyor. İşçi ve işveren bu süre içerisinde ya anlaşacaklar ya da çözümü yüksek hakem kurulunda arayacaklar. 8 kişilik hakem kurulunda işçi tarafı sadece 2 üyeyi belirleyebiliyor. Sendikaların, erteleme kararına karşın “yasadışı” grev yapmaları halinde ise bunun işçiler ve sendikalar için ağır sonuçları bulunuyor.

Hükümet, “milli güvenlik” gerekçesiyle metal işkolunda alınan grev ve lokavt kararlarını 60 gün süreyle erteledi. Yasaya göre, bu süre içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı uyuşmazlığın çözümü için bizzat arabuluculuk yapabileceği gibi bir kişiyi de arabulucu olarak görevlendirebilecek. Bu süre içerisinde işçi ve işveren sendikaları aralarında anlaşarak uyuşmazlığı özel hakeme de götürebilecek. Ancak 60 günlük erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamaması halinde ise 6 gün içinde taraflardan birisi uyuşmazlığı yüksek hakem kuruluna götürebilecek. Bu işçi sendikaları için aynı zamanda bir zorunluluk. Çünkü erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamaması ve tarafların yüksek hakem kuruluna da başvurmaması halinde işçi sendikasının yetkisi düşüyor. Bu da sendikanın o işkolunda toplusözleşme yetkisini kaybetmesi anlamına geliyor.

Etiketler Grev yasak metal