TÜİK: Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK), üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. TÜİK'e göre Türkiye ekonomisi temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte tüm ülkeleri geride bırakarak yüzde 11,1 gibi rekor düzeyde büyüdü. Bu rakamlarda devletin sağladığı 300 milyar TL'nin üzerindeki KGF desteği ve KDV indirimi etkili oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı rakamalar göre, Türkiye yılın üçüncü çeyreğinde rekor bir seviyede büyüme kaydetti. Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,1 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 24,2 artarak 827 milyar 230 milyon TL oldu. Böylelikle Türkiye büyümede 2011 üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü, tüm tahminleri de aşmış oldu.

Ayrıca ilk çeyrek büyümesi yüzde 5,2'den yüzde 5,3'e, ikinci çeyrek büyümesi de yüzde 5,1'den 5,4'e revize edildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye ekonomisinin bu dönemde yüzde 8,5 büyüme gösterdiği yönündeydi. Anadolu Ajansı Finans'ın beklenti anketine göre ekonomistler GSYH'nin üçüncü çeyrekte yüzde 9,2 artmasını, Reuters anketine katılanlar da yüzde 10 büyümesini bekliyordu.

EN BÜYÜK ARTIŞ SANAYİ VE İNŞAATTA

TÜİK verilerine göre, gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 2,8, sanayi sektörü yüzde 14,8 ve inşaat sektörü yüzde 18,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 20,7 arttı.

Ekonomi nasıl yüzde 11,1 büyüdü?Ekonomi nasıl yüzde 11,1 büyüdü?

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 yükseldi.

TÜKETİM HARCAMALARI ARTTI

Hanehalklarının ve HHKOK’ların toplam nihai tüketim harcamaları yüzde 11,7 artış gösterdi.

İşgücü ödemeleri, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 14,4, net işletme artığı/karma gelir yüzde 33,3 arttı.

MİLYARLARCA LİRALIK BORÇ DESTEĞİ VE KDV İNDİRİMİ ETKİSİ

Açıklanan büyüme rakamlarında devletin sağladığı 300 milyar TL'nin üzerindeki Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği çok önemli rol oynadı. Başbakan Binali Yıldırım, KGF desteği sayesinde 30 bini aşkın işletmenin kurtarıldığını açıklamıştı. İşletme başına 2 milyar TL'ye kadar yükseltilen ve yatırım kredisinden çok işletme kredisi (kira ve maaş ödemesi gibi) şeklindeki bu devlet desteğinin geri ödemeleri başladığında binlerce şirketi zor günlerin bekleyeceği ifade ediliyor.

Ekonomist Uğur Gürses, "Türkiye sağlıklı bir ekonomik büyüme sağlayamazsa, reel sektör açısından önümüzde zor bir yokuş var" değerlendirmesinde bulunmuştu.

421 milyar dolara yükselen dış borç stoku ve yıllık 40 milyar doların üzerindeki cari açık da ekonominin önündeki mayınlar olarak duruyor.

KDV indiriminin de büyüme rakamları üzerinde etkisi oldu.

Bakan Zeybekci: Doğrudan sermaye girişi yüzde 18 azaldıBakan Zeybekci: Doğrudan sermaye girişi yüzde 18 azaldı

'ZENGİNLEŞMİŞ GİBİ OLACAĞIZ'

TÜİK ayrıca, 2016 yılında GSYH hesaplama yöntemini değiştirmiş, bu şekilde bir anda hem büyüme rakamları hem de kişi başına düşen gelir kağıt üzerinde katlanmıştı.

Ekonomi yazarı Güngör Uras, bu hesaplama değişikliği için şu yorumda bulunmuştu: "Milli geliri hesaplama şekli değişti, zengileşmiş gibi olacağız. Gerçekte, reel olarak ne ülkenin geliri, ne de kişi başı milli gelir değişmeyecek ama milli gelir ve kişi başı milli gelir rakamları büyüyeceği için 'zenginleşmişiz gibi' olacağız."

İktisatçı Mahfi Eğilmez de, o dönem yazısında şu satırlara yer vermişti: TÜİK 2015 yılının tamamıyla 2016 yılının önceki iki çeyreğine ilişkin verileri de yeni yönteme göre değiştirdi. Buna göre 2015 yılında yüzde 4 büyüdüğünü zannettiğimiz ekonominin yüzde 6,1 büyüdüğünü, 1.953 milyar TL (720 milyar Dolar) olduğunu sandığımız GSYH’mızın 2.338 milyar TL (861 milyar Dolar) olduğunu ve 9.257 Dolara düştüğünü sandığımız kişi başına gelirimizin de 11.014 Dolara yükselmiş olduğunu öğrenmiş olduk.

(HABER MERKEZİ)