Küresel gelirin yüzde 10'u deniz aşırı hesaplarda

Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'unun araştırmasına göre dünya gayrı safi hasılasının yüzde 10'u deniz aşırı hesaplarda tutuluyor. Türkiye gelirinin yaklaşık yüzde 20'si yurt dışında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'ni saygın araştırma kuruluşlarından biri olan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'unun (NBER) yayınladığı yeni rapor ülkelerin gayrı safi milli hasılalarının ne kadarını deniz aşırı vergi cennetlerinde tuttuklarını gösteriyor. Hane başı mali gelirin yüzde 8'i, küresel gayrı safi hasılanın yüzde 10'u İsviçre, Bahamalar, Hong Kong gibi ülkelerde bulunan deniz aşırı hesaplarda tutuluyor. Ülkeler bazında bakıldığına ise İskandinav ülkeleri paralarının çok daha küçük yüzdelerdeki paraları deniz aşırı ülkelere taşırken kıta Avrupası'nda bu oran yüzde 15'e Rusya, bazı körfez ülkeleri ve Latin Amerika bölgesinde yüzde 60'lara kadar çıkıyor. Araştırmacılar 2007 yılında deniz aşırı hesaplara 5,6 trilyon dolar para aktarıldığını tahmin ediyor.

BİRİNCİ SIRADA BAE VAR

Ülkeler arasında garı safi hasılalarının en büyük yüzdesini yurtdışına gönderen ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE). BAE'nin yurtdışına gönderdiği gelirin oranı yüzde 70'in üzerinde. BAE'yi yüzde 60'ın üstünde bir yüzdeyle Venezuela izliyor. Rusya'da den,iz aşırı ülkelere aktarılan para yüzde 50'ye yaklaşırken Yunaistan'da yüzde 40'ın biraz altında. Türkiye ise gelirinin yüzde 20'ye yakın bir dilimini yurtdışına taşıyor.

Vergi oranları en yüksek ülkeler yurt dışına en az para taşıyanlar arasında yer alıyor. Asya ülkelerinde orta çıkan yeni vergi aynı kıtadaki ülkelerden para alıyor. Başta Suudi Arabistan ve Rusya olmak üzere en otoriter yönetimlere sahip ülkeler yurtdışındaki ülkelerde en çok hisseye sahip olanlar arasında yer alıyor.  Araştırmada elde edilen bulgulara göre en  zengin yüzde 0,1'lik bir dilim dünyadaki gayrı safi safi hasılanın yüzde 0,1'ini elinde tutuyor. Zirvedeki yüzde 0,01 ise aynı gayrı safi hasılanın yüzde 0,01'ini elinde tutuyor.  (Haber Merkezi)