'Sarraf davası ekonomide şok etkisi yaratabilir'

Rıza Sarraf’ın yargılanacağı duruşma yaklaşırken ekonomi de diken üstünde. CHP MYK’ya sunulan ekonomi raporunda, “Sarraf davası şok etkisi yaratabilir” denildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İran'a karşı uygulanan yaptırımları delme, kara para aklama ve ABD bankalarını dolandırma gibi bir dizi suçlamayla ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf, ekonominin de gündeminde. 27 Kasım’da jürili duruşmaya çıkarılması beklenen Sarraf’la ilgili gelişmeler CHP MYK’da da ele alındı. MYK’ya sunulan haftalık ekonomi raporunda Sarraf davasının ekonomide şok etkisi yaratabileceği ifade edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu tarafından sunulan raporun, “Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler” bölümünde dolardaki seyrin hem iç tüketim hem de yatırım iştahlarını azalttığı, bu iştahsızlığın yıl sonuna kadar sürebileceği ifade edildi.

Sarraf davasında 'Şahıs 1' bilmecesiSarraf davasında 'Şahıs 1' bilmecesi

ABD’deki Sarraf davasının 27 Kasım’daki duruşmasında "iç ekonomik ve siyasi yapıyı sarsacak gelişmeler olacağı beklentisinin" dolara yönelişi beslediği belirtilen raporda, “Sarraf davası şok etkisi yaratabilir” başlıklı bir bölüm yer aldı. “Kasım boyunca etkili olacak risklerin başını ABD ile gerilim ve Sarraf dosyası belirleyecek nitelikte” denilen bölümde davanın seyri ve geldiği aşamayla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

GERİLİM ARTIYOR!

Raporda dava dosyasıyla ilgili basına yansıyan, “Savcılığın Halkbank ve dönemin AKP hükümetinin ABD kanunlarına göre yasak olan transferle ilgili bilgisi olduğu” ve “Sarraf’ın Erdoğan ile 2013 yılında bir düğünde konuştuktan sonra Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan tarafından yönetilen vakfa bağışta bulunduğu” haberleri hatırlatılarak şöyle denildi:

“Sarraf davası çok uzun süre Türkiye-ABD ilişkilerinin odağında yer alacak gibi. Bu, Erdoğan’ın sık sık yaptığı öfkeli çıkışlardan da okunabiliyor. AKP’li bakanların yanı sıra Erdoğan ve ailesinin de davayla ilişkilendirilmesinin mümkün olabileceği basında yer aldıkça gerilim artıyor” denildi.

YIPRATICI SATRANÇ MAÇI

Sarraf’ın savcılarla iş birliği anlaşması yapmış olabileceği ve aleyhindeki suçlamalar düşürülmüş olabileceği için 27 Kasım’daki duruşmada bulunmayacağı gibi ABD basınına yansıyan haberlere de dikkat çekilen raporda şöyle denildi:

“Sarraf’ın yazıldığı gibi suçlamaları kabul etmesi halinde 30 yıl civarında ceza alacağı söyleniyor. Sarraf, suçunu kabul eder de ceza indirimi karşılığında Halkbank-İran transferinde rol alan başka Türk bankaları, Erdoğan ve yakın çevresi dahil AKP’li politikacılar, bürokratlar aleyhinde deliller verirse, dava, ekonomi ve siyasette önemli depremler yaratacak kapasitede. Dolayısıyla Sarraf davasının Türkiye için olası siyasi, ekonomik ve mali sonuçlarının etraflıca değerlendirilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Satranç oyununda olduğu gibi her hamlenin bir karşı hamlesi var. Ama görünen o ki bu yıpratıcı satranç maçı Kasım ayı boyunca sürecek. Bu arada Türkiye ekonomisi ve tabii Türk Lirası bu gerilimden bir hayli olumsuz etkilenecek.”

Rıza Sarraf'ın durumuyla ilgili resmi açıklamaRıza Sarraf'ın durumuyla ilgili resmi açıklama