İşçiler, Zara ürünlerine 'Paramı alamadım' etiketi ekledi

Bravo giyim fabrikası işçileri, alacaklarının ödenmemesi nedeniyle, Zara ürünlerine, "Alacağınız ürünü ben yaptım ama paramı alamadım" yazılı etiketler yerleştirdi. İşçiler, müşterilerden destek istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bravo hazır giyim fabrikalarının kapanması nedeniyle işçiler, üç maaşlarını ve tazminatlarını alamadı. Fabrikanın üretim yaptığı markalardan Zara'ın sorumluluğu kabul etmemesi üzerine, firmanın ürünlerinin içine "Alacağınız ürünü ben yaptım ama paramı alamadım" yazılı etiketler yerleştirildi.

Temizgiysi.org'da yer alan habere göre, Zara, Next ve Mango’ya üretim yapan Bravo hazır giyim fabrikasında çalışan işçiler, fabrikanın bir gecede boşaltılıp, işverenin kaçması üzerine son 3 maaşları ile kıdem ve ihbar tazminatlarını almadılar.

Bunun üzerine işçiler, fabrikanın üretim yaptığı Zara, Next ve Mango’yla görüştüler. Zara’nın uluslararası küresel sendika ile yaptığı sözleşmede kendi tedarik zincirlerinde kendilerine üretim yapan işçilerin alacaklarından sorumlu olduklarını resmi olarak kabul ettiği belirtildi. Ancak şirketin bir yıldır işçilerin parasını ödememesi üzerine Eylül ayında imza kampanyası başlattı.

Bravo işçileri seslerini duyurmak için İstanbul’daki Zara mağazalarına giderek ürünlere, o ürünleri ürettiklerine dair etiket yerleştirdiler. Bu etiketleri gören bazı tüketiciler sosyal medyadan paylaşarak sorunun çözülmesini istediler.

İşçilerin hazırladığı "Alacağınız ürünü ben yaptım ama paramı alamadım" başlıklı etikette, şu ifadelere yer verildi:

"ALACAĞINIZ ÜRÜNÜ BEN YAPTIM AMA PARAMI ALAMADIM!

Biz, aldığınız ürünü üreten Bravo fabrikasının işçileriyiz. Yıllarca Zara için üretim yaptık. Son 3 aylık maaşlarımızı ve kıdem tazminatımızı almadan, fabrika bir gecede kapandı. Lütfen Zara’ya söyleyin paramızı ödesin!

İmza kampanyamıza www.change.org/p/bravoiscileri adresi üzerinden imza atarak ödemelerimizin yapılması konusunda bize destek olabilirsiniz.

Ya da bu etiketin fotoğrafını çekerek #BravoİşçileriİçinAdalet hashtagi ile sosyal medyada paylaşabilirsiniz.

Biz Temiz Giysi Kampanyası olarak Zara, Next ve Mango’nun derhal işçilerin sesine kulak vererek alacakları ödemelerini talep ediyoruz."