Vize krizi reel sektör ve borsayı vurdu

ABD ile Türkiye arasındaki vize krizi sonrası hareketlenen döviz kuru nedeniyle Türkiye’nin bir gecede kaybı yaklaşık 63 milyar lira oldu. En yüksek kayıp reel sektör ve borsada.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısında ABD ile Türkiye arasındaki vize krizinin ekonomik siyasi sonuçları masaya yatırıldı. CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’nun MYK’ya sunduğu rapora göre krizin 1 gecedeki maliyeti yaklaşık 63 milyar lira oldu.

Vize krizinin ekonomik maliyetini ortaya koyan rapora göre kriz dövizde sert sıçramaya neden oldu ve TL hızla değer kaybetti. ABD Doları, TL karşısında sadece bir günde yüzde 3’ten fazla değer kazanarak kur 3,70’i aştı. Dövizdeki bu sert hareket nedeniyle Türkiye’nin bir gecede kaybı yaklaşık 63 Milyar TL olurken bunun kalem kalem dağılım ise şöyle gerçekleşti:

-Reel sektörün bir günlük kaybı, 211 milyar dolar net açık pozisyonu nedeniyle yaklaşık 26 milyar TL oldu.

-Borsa Endeksi (BIST100) Pazartesi günü yüzde 3,1 kayıpla 100.980 puana geriledi. Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık şirketlerin toplam değeri bir günde 23 milyar TL eridi.

-Gösterge faizi 51 baz puan artışla yüzde 12,51 seviyesine ulaştı. Hazinenin borçlanma maliyetinde bir günde yaşanan bu artış kamunun iç borcunu 3 milyar TL artırdı.

-Kamunun dış borcu dolardaki yükselme nedeniyle 11 milyar TL arttı.

ORTA VADELİ PROGRAM MÜREKKEBİ KURUMADAN ÇÖKTÜ

Raporda döviz piyasasında sadece son 1 haftada yaşanan gelişmelerin hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’ın (OVP) mürekkebi kurumadan geçersiz hale gelmesine neden olduğu ifade edildi. Rapora göre kur artışı bir yandan enflasyon ve faizleri yükseltirken büyümeyi de aşağı çekecek, işsizliği de artıracak.

KIRILGAN BEŞLİNİN EN KIRILGANI TÜRKİYE

Rapora göre, “kırılgan beşli” olarak adlandırılan Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu ülke grubu içerisinde para birimi dolar karşısında son bir ayda en çok değer kaybeden ülke Türkiye oldu.