Mücevherciye büyük ceza!

Altın Borsası mevzuatı ve Gümrük Bakanlığı birimlerinin yazılarına dayanarak KKDF ödemeden elmas ve pırlanta ithalatı yapan borsa üyesi firmalara 4 ay sonra 30 milyon lira ceza geldi. Konu mahkemeye gitti. Bir yandan da Ankara’da çözüm aranıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mücevher üreticileri ve ihracatçıları, bugünlerde 30 milyonluk “KKDF ödemedin” cezasının şokunu yaşıyor. Sürpriz cezaya Ankara’da çözüm arıyorlar. Altın Borsası üyesi olan firmaların ithalatta "Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ndan (KKDF) muaf” olduğu bilgisiyle KKDF ödemeden ithalat yapan firmalar toplamı 30 milyon lirayı bulan ceza gelmesi üzerine Ankara’da Maliye Bakanlığı ile görüştü. Muhalefetin de desteği sağlanırsa, kanun çıkarılarak ceza kaldırılacak. Eğer böyle bir gelişme olmazsa mücevherciler 30 milyon lira ceza ödeyecekler.

Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci'nin haberine göre, cezanın nedeni mevzuatla ilgili karışıklık ve farklı yorumlar. Konu elmas ve pırlanta ithalatında gündeme geldi. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Altın Borsası ile ilgili mevzuatta, borsa üyesi firmaların ithalatta KKDF’den muaf olduklarına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Gümrük Tek Pencere Sistemi”nde de açıkça muafiyet bilgisi yer aldığına dikkat çekerek, “Biz ayrıca bakanlık ilgili birimlerinden görüş de istedik. Bize gelen yazıda da açıkça muafiyet olduğu yazıyor. Konu sonradan başka bir yorumla değerlendiriliyor ve ‘hayır ödemeniz gerekir’ deniliyor. ‘Yanlış yorum olmuş’ diyerek üç kat ceza yazdılar. 30 milyon lirayı buluyor. Hata kabul etsek bile hata bize ait olmadığı halde bize fatura edilmiş oluyor. Oysaki biz Bakanlığın açıklamasına göre ithalat yaptık. Şimdi ‘Yanlış yapmışız. Üç misli cezayı siz ödeyin’ diyorlar. Mevzuat Altın Borsası üyesi firmalarda KKDF olmayacağını öngörüyor. Borsa kuruluş kanununda üyelere yok diyor. Gümrük Bakanlığı birimleri de yok diyor. Biz de buna dayanarak iş yapıyoruz. 4 ay sonra ceza ile karşılaşıyoruz” dedi.

MAHKEMEYE BAŞVURDULAR

Ayhan Güner’in verdiği bilgiye göre yeni dönemde KKDF, borsa üyesi olsun olmasın bütün firmalar için zaten kaldırılmış. Ancak ceza yazılan ithalatlar daha önce yapıldığı için, kanun geriye doğru yürütülemiyor. KKDF, zamanında, ithalat sırasında ödenmemiş olduğu için de gecikme, dolayısıyla cezaya sokuluyor. Ayhan Güner, “Ancak daha önceki mevzuata göre de sadece Altın Borsası üyesi olanlar için muafiyet vardı. Bu bakanlığın ilgili birimlerinin internet sayfalarından açıkça ilan edilmiş bir bilgi. Aldığımız yazıda belli. Şirketler buna göre davranıyor. Konuyu mahkemeye taşıdık. Ankara’da da bakanlıklarla görüştük. Maliye Bakanlığı, bu ceza ancak kanunla kaldırılabilir diyor. Ancak muhalefet de destek verirse böyle bir çalışma yapılabilir de diyorlar. Bir yandan da yargı sürecini takip ediyoruz” diye konuştu.