'En çok doğrudan yatırım ABD'den'

Türkiye'ye doğrudan yatırımlarda Hollanda'yı ABD takip ediyor. Ancak Türkiye'ye başka ülkelerden gelen birçok yatırım işleminin Hollanda üzerinden yapılması nedeniyle 'gizli lider'in ABD olduğu belirtiliyor. 2002-2016 yılları arasında yapılan 140 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yüzde 8'ine karşılık gelen 11.2 milyar doları ABD'den geldi. Türk Amerikan İş adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat ise vize sorununun mart ayına kadar çözüleceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Adana Konsolosu Linda Stuart Specht ile biraraya gelen Türk Amerikan İş adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, vize sorunun mart ayına kadar çözülmüş olacağını söyledi. Daha önceden alınmış bir randevu kapsamında Adana Konsolosu'yla dün görüştüklerini anlatan Akat “Adana’da ABD’ye yatırımla ilgili bir konferans düzenleyeceğiz. Asıl konumuz bu konferanstı ama elbette vize sorunu da gündemde yerini aldı” dedi

İki tarafın da gerilimin tırmanmasını istemediğini beliren Akat, görüşmeye ilişkin şunları söyledi: “Tüm yatırımcılar bu sorunun kısa vadede çözüleceğine inanıyor. Adana Konsolosu da sorunun çözümü için kanal aradıklarını anlattı. Çalışanların vize sürecinde kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdi. Yatırımcı firmalar açısından bu sorunun orta vadeye uzaması çok olumsuz olur. Pek çok şirket Chicago’da mart ayında düzenlenecek gıda fuarına katılmak için hazırlık yapıyordu. Bu fuarı hatırlattığımızda Specht bize ‘Mart ayına kadar çoktan çözülmüş olur’ dedi. Bizim beklentimiz de bu yönde.”

ABD'NİN YATIRIMLARI

Vize krizinin devam ettiği ABD, Türkiye’nin dış ticaretinde görece mütevazi bir yer kaplasa da uluslararası doğrudan yatırımlarda en önemli ülkeler arasında yer alıyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre 2002-2016 döneminde Türkiye’ye gelen yaklaşık 140 milyar dolarlık yatırımın yüzde 8’ine karşılık gelen 11.2 milyar doları ABD’den geldi. Bu alanda ABD’yi geride bırakan tek ülke Hollanda oldu. Türkiye’ye başka ülkelerden gelen birçok yatırım işleminin Hollanda üzerinden kayda geçirildiği dikkate alındığında ABD’nin yatırımlarda lider olabileceği değerlendiriliyor.

Bu yılın ilk 8 ayında isze Türkiye’ye gelen ABD kaynaklı doğrudan yatırım 100 milyon dolar seviyesinde kaldı. Böylelikle ABD’nin payı yüzde 2.2’ye geriledi. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre ise haziran sonu itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li şirket sayısı ise 1744 oldu.

Ekonomik ilişkilerin ticari boyutuna bakıldığında ise son 10 yıl içinde ABD ile ticaret hacminin 1,5 kat arttığı görülüyor. 2016 yılında Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 6.6 milyar dolara yükselerek ve toplam ihracat içindeki payı yüzde 4.6 oldu. Turizm açısından bakıldığında ise ABD oldukça gerilerde. Geçen yıl Türkiye’de yaklaşık 460 bin ABD’li turist geldi. Bu rakam Türkiye’ye gelen toplam turist sayısının yaklaşık yüzde 1’ine karşılık geliyor. Vize kararının bu rakamı da aşağı çekeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

(Kaynak: Özlem Ermiş Beyhan/Dünya)