Rusya'da Rönesans İnşaat'a polis baskını

Türkiye'nin yurtdışında müteahhitlik yapan en büyük şirketi  Rönesans İnşaat'ın Rusya'daki merkez ofisine Federal Güvenlik Servisi baskın düzenledi. Bilgisayar ve muhasebe kayıtlarına el konulan şirkete, 1.7 milyar doları döviz yönetmeliğine aykırı şekilde yurtdışına çıkarmak suçlaması yöneltildi. Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı da yapan şirket suçlamaları reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya’da önemli projelere imza atan Rönesans İnşaat St. Petersburg şehrinde bulunan merkez ofisinde dün arama yapıldı. Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin yaptığı baskında, şirketin bilgisayar ve muhasebe kayıtlarına el konulduğu Rus haber ajansı İnterfaks tarafından duyuruldu. Şirketin, Rusya döviz yönetmeliğine aykırı davranarak, yurtdışına 1.7 milyar dolarlık transfer gerçekleştirdiği iddia edildi. Şirkete yakın kaynaklar ise baskının perde arkasında ‘rakip ihbarı’ olayı olabileceğini söyledi.

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından yapılan kısa açıklamada, “Operasyon Renaissance Construction şirketine yönelik Rusya Federasyonu Suç Yasası’nın 193’üncü maddesi uyarınca gerçekleştirilmiştir. Şirketin muhtelif tarihlerde Rusya döviz yönetmeliğine aykırı davranarak, yurtdışına 100 milyar ruble (Yaklaşık 1,7 milyar dolar) transfer ettiği tahmin ediliyor. Aramalar açılacak davaya kanıt toplanması amacıyla yapılmıştır” denildi.

Rönesans olayla ilgili suçlamaları redederken şirkete yakın kaynaklar baskının perde arkasında Rusya’da sık gölülen ‘rakip ihbarı’ olayı olabileceğini söyledi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜTEAHHİT ŞİRKETLERİNDEN

Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record’un (ENR) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesi geçen haftalarda yayımlanmıştı. 2016 gelirlerine göre yapılan listede 38’inci sırada yer alan Rönesans Holding, Türk taahhüt şirketleri arasında ilk sıraya yerleşmişti. ENR listesine göre, 2016 yılında toplam 3.9 milyar dolar gelir elde eden şirketin uluslararası projelerinden elde ettiği gelir ise 3.25 milyar dolar seviyesini aştı.

RÖNESANS: BİZE SUÇLAMA YOK

Konuyla ilgili Hürriyet’e açıklama yapan Rönesans yetkilileri ise şunları şunları ifade etti:

“Rusya’da yapılan genel bir inceleme kapsamında, şirketimizin St.Petersburg ofisinde de araştırma yapılmış olup, Rönesans’a yönelik herhangi bir suçlama olmadığı ifade edilmiştir. 1993 yılında Rusya’da kurulan ve bölgede 3 milyar dolar büyüklüğünde varlığa sahip olan şirketimiz, bugüne kadar Rusya Federasyonu’nun hukuk sistemine saygılı ve mevzuata uygun şekilde pek çok başarılı projeye imza atmıştır. Şirketimiz hakkında çıkan haberlerle ilgili herhangi bir dayanak yahut hukuksal zemin bulunmadığı görülmektedir. Şirketimiz, gelişmeleri yakından takip etmekte, Rusya ve diğer coğrafyalardaki bütün faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde sürdürmektedir.”

24 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR

Erman Ilıcak tarafından 1993 yılında kurulan Rönesans Holding, dünyanın 24 farklı ülkesinde ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. Rönesans Holding 2016 yıl sonu verilerine göre 6.4 milyar dolar aktif büyüklüğe ulaştı. Rusya, Türkiye, Türkmenistan, Kazakistan, Cezayir, Polonya, Hollanda, Beyaz Rusya, Almanya, Nijerya, İsviçre, Avusturya, Irak, Katar, Libya, Finlandiya, Belçika, Japonya, Mozambik, Sri Lanka, Lüksemburg, Gabon, Curocao ve St. Lucia’da faaliyetlerini sürdüren Rönesans, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu, Afrika ve Avrupa ülkelerinde, yeni projelere imza atmayı hedefliyor.

Şirketin resmi internet sitesinde yer alan listeye göre Rusya’da devam eden projeler ise şöyle:

* Kola Organize Sanayi Bölgesi (St Petersburg Rusya): Proje, Leningrad Bölge Hükümeti ve Rönesans İnşaat ile birlikte Tellus Grup arasında 2013 yılında St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda işbirliği muhtırasının imzalanmasıyla başlatıldı. Mühendislik, alt yapı ve ulaşım için ayrılan 80 milyon dolar da dahil olmak üzere toplam yatırım 450 milyon dolar. Aralık 2021’de teslimi planlanıyor.

*Neva Tower (Moskova-Rusya): 2.41 hektarlık arsa üzerinde bulunan iki çok katlı yüksek binadan oluşuyor. Bir kule, konut binası (75 kat) iken, diğeri ise karışık kullanımlı bir binadır (62 kat). Kuleler, 289 metre ve 337 metre uzunluğa erişecek. Projenin, Aralık 2019’da tamamlanması planlanıyor.