TMO üreticiden tüm fındığı alacak

Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, önümüzdeki salı günü fındık üreticisine 40 milyon lira ödeme yapılacağını ve tüm fındıkların alınacağını açıkladı. TMO alım yapmadığı için fındık fiyatları 8 liraya kadar düşünce üreticiler eyleme geçmişti. TMO, alım fiyatını Levant kalite fındık için 10 lira olarak belirlemişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fındık üreticilerinin bir süredir yaptığı eylemler ses getirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Ahmet  Eşref Fakıbaba "Fındık üreticisinin elindeki tüm fındığı TMO olarak alacağız. Önümüzdeki hafta Salı günü de fındık üreticicisine 40  milyon lira  ödeme yapacağız" açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 500 bin ailenin merakla beklediği fındık alım fiyatı 17 Ağustos'ta açıklanmıştı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), alım fiyatını Levant kalite fındık için 10 lira olarak belirlemişti. 2014-15 yıllarında fındığın üretici fiyatı 22 liraya kadar yükselmişken bu fiyat düşük bulunmuştu.

TMO'nu alım yapmaması nedeniyle piyasa tamamen tüccarların insafına kalınca, fındığın üreticiden alım fiyatı 8 liraya kadar düşmüştü.

Bu fiyatlarla ayakta kalmalarının mümkün olmadığını belirten fındık üreticileri bir süredir eylemler yapıyordu. Üreticinin artan mennuniyetsizliği üzerine bugün açıklama yapan Tarım Bakanı Fakıbaba, tüm fındığın TMO tarafından satın alınacağını duyurdu. Bu adımın, üreticinin tamamen tüccarların eline bırakılmasının bir nebze de olsa önüne geçeceği belirtiliyor.

(HABER MERKEZİ)

CHP 'fındıkta adalet' için yürüyecekCHP 'fındıkta adalet' için yürüyecek