CHP 'fındıkta adalet' için yürüyecek

CHP, 'Fındıkta adalet' için yürüyecek. Ordu-Giresun arasında yapılacak ve 3 gün sürecek yürüyüşün sonunda CHP MYK'si de Giresun'da toplanacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’dan İstanbul’a 25 gün süren adalet yürüyüşü yapan CHP bu kez 'fındıkta adalet' için yürüyecek. Ordu-Giresun arasında 3 gün sürecek yürüyüşün ardından bir miting yapılacak. CHP MYK toplantısı da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Giresun’da gerçekleştirilecek.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in verdiği bilgiye göre, yürüyüş 18 Eylül Pazartesi günü Ordu’dan başlayacak. 3 gün sürecek yürüyüş Giresun’da sona erecek. Yürüyüş bitiminde CHP MYK toplantısı yapılacak. Ardından Giresun’da fındık mitingi gerçekleştirilecek. Fındık yürüyüşüne başta Karadeniz Bölgesi milletvekilleri olmak üzere çok sayıda CHP milletvekili, fındık üreticileri ve sivil toplum örgütleri katılacak.

İTALYA'DA FINDIK 14, TÜRKİYE'DE 6 LİRA

Pekşen, başta fındık üretcileri olmak üzere toplumun farklı kesimlerinden gelen talepler üzerine bu yürüyüş kararının alındığını belirterek fındıkla ilgili sıkıntıları şöyle özetledi:

"Fındık konusunda Türkiye’de bir politikasızlık, tutarsızlık var. Bu üreticilere büyük zarar veriyor. Türkiye’de son 50 yılın en önemli ihraç ürünü fındıktır. Dünyada tekel olduğumuz fındık büyük döviz girdisi sağlayan bir ürün. Bugün itibariyle İtalya’da 1 kg fındık 3.35-3.50 euro (14-14.5 TL). Türkiye’de ise şu an 6-8.5 TL arasında.

Dünyada fındığa dayalı çikolata sanayisinin yıllık cirosu 130 milyar Euro. Türkiye’nin bu cirodan aldığı pay, çiftçisi, sanayicisi, üreticisi, çalışanı ile sadece 2.5 milyar dolar. Birinci sırada Hollanda, ikinci sırada Almanya, üçüncü sırada Belçika var. Türkiye’de hakim olan ise beşinci sıradaki İtalyan firması.

Birçok tarım ürününde de benzer sıkıntılar var. Türkiye’nin bir tarım politikasının olmaması, entegre tarım sanayinin geliştirilmemesi sonucunda yaşanan durumu, çiftçinin sıkıntısını ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye’de tarım adına, çiftçinin hakkı adına, emeğe saygı adına destek vermek isteyen herkesi bu yürüyüşe davet ediyoruz."

(DUVAR)