Tatilcilerin yüzde 90'ı akraba ve arkadaş yanına gidiyor

Türkiye'de seyahate çıkanların yalnızca yüzde 8.5'i tatile gidiyor, geriye kalanı ise akraba ve arkadaşlarının yanına gidiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de seyahate çıkanların yalnızca yüzde 8.5'i tatile gidiyor, diğerleri akraba-arkadaş ziyaret ediyor ya da sağlık arıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 'Hanehalkı Yurtiçi Turizm' istatistikleri verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde, yurt içinde ikamet eden 10.2 milyon kişi seyahate çıktı ve ortalama 398 liradan toplam 5 milyar lira harcadı. Bu dönemde seyahat sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0.2 azalarak 12 milyon 662 bin seyahate indi.

GEZİ, EĞLENCE SON SIRADA

TÜİK verilerine göre, seyahate çıkış nedenlerinde ilk sırayı yüzde 72.1 ile yakınları ziyaret aldı. Seyahat nedenleri arasında ikinci sırada yüzde 10 ile "sağlık" ve üçüncü sırada yüzde 8.5 ile "gezi, eğlence, tatil" yer aldı.

tablo2

Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 90 milyon 28 bin geceleme sayısı ile en çok "arkadaş, akraba evinde" kaldı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 5 milyon 78 bin geceleme ile "otel" yer alırken, "kendi evi" 4 milyon 139 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

Seyahat harcamaları, kişisel veya paket tur harcamaları olarak yapıldı. Bu harcamaların yüzde 95.6'sına karşılık gelen 4.8 milyar lirasını kişisel harcamalar, yüzde 4.4'üne karşılık gelen 220 milyon lirasını da paket tur harcamaları oluşturdu.

(HABER MERKEZİ)