'İzdeniz'i pahalı gemiler krize sürükledi'

İzdeniz'deki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret konusunda yapılan son toplantıda da anlaşma sağlanamazken, grevde 20. güne girildi. Grev nedeniyle toplu ulaşımda aksaklıklar yaşanırken, meslek odaları temsilcileri, alınan gemilerin maliyetlerinin yüksek olduğunu ve bu nedenle çıkmaza girildiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZDENİZ Şirketi'nde, Türkiye Denizciler Sendikası ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev sürüyor. Grev nedeniyle kentte vapurlar çalışmadığı için trafik olumsuz yönde etkileniyor. İzmir’de Metro, İZBAN ve özel araçlarını kullanan yurttaşlar zor anlar yaşıyor.

Meslek odası temsilcileri yeni alınan gemilerin işletme maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, özellikle bu tür gemilerde çalışacak personelin uzak yol vardiya zabiti ve mühendisi olmasının maliyetleri etkilediğini belirtiyorlar. GEMİMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu eski Başkanı Hakkı Toros "O dönem belediyeye defalarca söylememize rağmen denizcilikle ilgili ihtisas odası olan GEMİMO'dan herhangi bir görüş istemediler. Sonuçta krize girilerek bugünlere gelindi" dedi.

GEMİMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bora Kayacan da "Geçmişte alınan gemilerin, ucuz gemiler olmaması nedeniyle bugün bir çıkmaza girildi" yorumunda bulundu.

'BİZ YAPARIZ, İŞLETİRİZ DEDİLER'

Alınan gemilerin belediyeye büyük yük olacağını, daha gemiler yapılmadan önce söylediklerini ifade eden Toros, şu eleştirilerde bulundu: "Fizibilitesi yapılmadan alınan gemiler bunlar. Bu gemiler son teknolojiye göre yapıldığı için yüksek ehliyetli denizciler tarafından kullanılması gerekiyordu. Ama maalesef onlar bir gemi kaptanı başmühendisini, otobüs şoförü ile bir tuttular. Çalışan personelin üst ehliyetli olması yani uzak yol kaptan ve mühendisi olması gerekiyor. Biz 'o motorların biraz daha modernlerini İzmir’de yapalım' diye öneride bulunmuştuk. Ama Aziz Bey o zaman bizimle dalga geçti. 'Biz yaparız, işletiriz dediler' ve şimdi bu noktaya gelindi. Yani, Aziz Bey 'ben denizden anlamam' diyordu ama kadrosu hiç anlamıyor. Bunlar İzmir için iyi günler yarın bir gün gemiler eskimeye başlayınca asıl problemler o zaman başlayacak."

'İŞLETME MALİYETİ YÜKSEK, PAHALI GEMİLER'

Alınan gemilerin ucuz gemiler olmadığını ifade eden GEMİMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bora Kayacan ise şu değerlendirmede bulundu: "Ortada bir çıkmaz var ve orada çalışanlar demokratik haklarını kullanarak bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bu gemiler ucuz gemiler değil. Ferrari otomobiliniz varsa, sıradan birisini şoför olarak alır mısınız işe? Ben bu kadar söylüyorum. Veya lüks bir makam arabası kullanıyorsanız kalifiye eleman kullanmak zorundasınız ve o kalifiye eleman için de kusura bakmayın düşük ücret veremezsiniz. Burada çalışanların bir kısmı lisans mezunu, bir kısmı da Uzakyol Vardiya Zabitliği unvanına sahipler. Sonuçta bu gemiler alındı ve alındıysa kullanılacak. Bunlar pahalı gemiler ve bunları kullananların da denizcilikten anlayan kişiler olması gerekir. Hizmetlerini bu insanların özverileriyle gerçekleştiren belediyenin de çalışanlara layık oldukları sosyal hakları vermesi gerekiyor’’

'YENİ GEMİLER DENİZLE İLİŞKİMİZİ BOZDU'

Eski sendikacı Kemal Özçakar ise ülkenin sert siyasi ikliminin, yeterliliklerine bakılmadan yerel yöneticilerin seçilmesine neden olduğunu söyledi. İzmir'de de benzer bir durumun söz konusu olduğunu belirten Özçakar, greve ilişkin şunları söyledi:

Bizim denizle ilişkimizi bu yeni gemiler bozdu. Denizden koptuk. Kapalı bir kutuda seyahat eden bir hemşehri ilişkisinde olmayan insanlar haline getirildik. Al sana yaşam biçimimize müdahale!.. Hem de çağdaşlık, zenginlik diyerek yapıldı bu. Son olarak, bu gemilerde çalışan işçilerin ücret uyuşmazlığı greviyle sorun katlanarak İzmir'de yaşayanların seyahat alışkanlıklarını vurdu. Gemilerle yolcu taşımasının durması, zaten kocaman bir taş ocağı şantiyesi halinde, ağırlaşmış İzmir trafiğine daha fazla yük binmesine neden oldu. Daha önce körfezden vapurların tasfiye edilip bu yeni gemilerin alınmasına karar veren siyasi irade, şu an yaşanan grevin son bulması için de ilk adımı atması gereken, özveride bulunması gereken de siyasi iradedir. Şunu bilsinler ki; bu grevin devam ettiği her gün, bizim İzmir'de çektiğimiz eziyet, onların hanesine yazılan siyasi başarısızlıktır. Aklın, bilimin ve rasyonalitenin, yerel yöneticilerimizin tercihi olması gerektiği umudumu korumak istiyorum.’’

Etiketler Grev tis İZDENİZ