Bankacılıkta özsermaye düzenlemesi

BDDK bankalar için sermaye operasyonu yaptı. Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle, batık kredi nedeniyle bankaya devredilen gayrimenkullerin beş yıl sonra özsermayeden düşüleceğine dair yönetmelik maddesi, yürürlükten kaldırıldı. Ekonomist CHP'li Selin Sayek Böke, "BASEL bitti, bankacılık uluslararası kurallara veda etti" diye yazdı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun hazırladığı (BDDK), 'Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, "Kanunun 57'nci maddesinin birinci fıkrasındaki sınırı aşan tutarlar ile bankaların alacaklarından dolayı edinmek zorunda kaldıkları ve aynı madde uyarınca elden çıkarmaları gereken emtia ve gayrimenkullerden edinim tarihinden itibaren beş yıl geçmesine rağmen elden çıkarılamayanların net defter değerlerinin ana sermaye ve katkı sermaye toplamından indirileceği" maddesi yürürlükte olmayacak.

Business HT’de yer alan habere göre değişiklikten Halkbank, Vakıfbank ve Albaraka’nın olumlu etkilenmesi bekleniyor.

Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Halkbank’ın hisseleri yüzde 4.36 değer kazanarak 13.88 TL’ye ulaştı.

'BASEL BİTTİ'

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, bu değişiklikle bankacılık sisteminin uluslararası kurallara veda ettiğini savundu.

Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda, bankacılık sektöründe riski azaltmak ve denetimi sağlamlaştırmak amacıyla Basel Komitesi tarafından belirlenen kriterlere atıf yapan Böke, şunları yazdı: “Türkiye AKP iktidarı tarafından dünyadan kopartılmaya devam ediliyor! Bugün de bankacılık sistemi uluslararası kurallara veda etti. BASEL bitti! Resmi gazetede yayımlanan değişiklikle bankaların özkaynak hesaplamaları değişti. Olmayan varlıklar hesaba dahil edilecek. Bankaların özkaynakları sanal olarak arttırılacak. Resmi gazetede yayınlanan, bankaların bilançoların makyajlanması gerekliliğinin itirafı. Güven yoksa ekonomik sistem altüst olur!”

'BANKA OLMAKTAN ÇIKARIP EMLAKÇI HALİNE GETİRECEK!'

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da düzenlemenin 'bankaları banka olmaktan çıkarıp emlakçı’ haline getireceğini yazdı. Yapılan değişiklikle bankaların elindeki gayrimenkullerin özkaynaklarının yüzde 50’sini aşmama sınırının kaldırıldığına dikkat çeken Öztrak’a göre ‘BDDK’nın bu düzenlemesi bankaların sorunlu konut kredileri nedeniyle sıkıntı yaşadığı algısını pekiştirir. Kaş yapayım derken göz çıkarır."

Ekonomist Uğur Gürses ise  "BDDK, bankaların bir kısmını daha fazla kredi verebilsin diye sermaye yeterliliği açısından rahatlatmak istiyor" yorumunda bulundu.

Eski Hazine Müsteşarı Hakan Özyıldız'a göre de, düzenlemeyle özkaynak sıkıntısı olan bankalar rahatlatılmak isteniyor.

(HABER MERKEZİ)