'İşçilerin hafta tatili yasadan çıkarıldı'

Zeytinlik alanlar tartışmasıyla gündeme gelen 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu'yla iş ve çalışma yaşamında çok önemli değişiklikler yapıldı. İşçilerin haftada 6 günden fazla çalıştırılamayacağı maddesi kaldırıldı. Ayrıca TRT bandrol düzenlemesi ve hazine arazilerinin bedelsiz olarak işadamlarına tahsisi gibi düzenlemeler yasalaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanayinin Geliştirilmesi Kanun Tasarısı önceki gün yasalaştı. Zeytinlik maddesinin çekildiği yasada, TRT bandrol oranlarının yeniden düzenlenmesinden hazine arazilerinin bedelsiz devrine ve çalışma yaşamına kadar kadar birçok düzenleme bulunuyor.

Bu düzenlemelerden en dikkat çekici olanı ise işçilerin 93 yıllık haklarının yani haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki Kanun'un sessiz sedasız kaldırılması oldu. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın yazısına göre, 'gerekçe, özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi. Yeni düzenleme ile işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda 'işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını' da yasaklıyordu.

TBMM'den geçen yasayla, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan özel sektör iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu da 2020 yılına ertelendi.

BEDELSİZ DEVİR

OSB alanı içinde Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerin bulunması halinde bu araziler, yatırımların ve istihdamın teşviğine dair kanun kapsamındaki illerde bedelsiz devredilecek. OSB’de yer alan kuruluşlar altyapı ihtiyaçlarını OSB’nin tesislerinden karşılayacak.

OSB ve OSBÜK organ üyeleri ile personeli, kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan sorumlu olacak. Bu kişiler para ve para hükmündeki evrak ve senetler ile bilanço, tutanak, rapor, defter ve belgeler üzerinde işledikleri suçlardan dolayı devlet memurları gibi cezalandırılacak. Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen il ve ilçelerdeki OSB’lerde yer alan parseller, tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilecek. (HABER MERKEZİ)

Bakan Özlü: Zeytinlikler konusu tekrar gündeme gelebilirBakan Özlü: Zeytinlikler konusu tekrar gündeme gelebilir