Grevi yasaklanan işçiler iş bırakma süresini 2 saate çıkardı

Grev yasağının ardından eylemler yapan cam işçileri, iş bırakma süresini yükseltti. İşçiler her vardiyada 2 saat iş bırakacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şişecam'da grev kararının yasaklanmasının ardından, işçilerin başlattığı eylemler sürüyor. Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, her vardiyada yaptıkları iş bırakma eyleminin süresini yarım saat daha uzatarak 2 saate çıkardıklarını açıkladı.

Evrensel gazetesinden Fırat Turgut'un haberine göre, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Paşabahçe Kırklareli Fabrikası'na giderek işçilerle görüştü.

Grevin yasaklanmasına tepki gösteren Bilal Çetintaş, “İşçi sınıfına her şey yasak. Biz bu yasaklara boyun eğmeyeceğiz. Bu yolu birlikte yürüyeceğiz. Buradan Şişecam işverenine de sesleniyorum. Masaya gelin, bu sözleşmeyi masada bitirelim. Bu benim buradan son çağrım” dedi.

'DAHA FARKLI EYLEMLER OLACAK'

İşçilerinin üretimi durdurma saatinin uzatılması ve üretimin tamamen durdurulması gibi taleplerinin olduğunu aktaran Çetintaş, “Biz adım adım akıllı gitmek zorundayız. Daha yeni yeni kamuoyu oluşturduk. Bu eylemlerin adı uyarı eylemleridir. Bu uyarı eylemlerimize yarım saat daha ekliyoruz” diye konuştu.

Bu sırada işçilerden “3” sesi yükselmeye başladı. Bunun üzerine Çetintaş, “Denizde dalga var, rüzgar var. Ama her şeye rağmen gemiyi limana nasıl yanaştırdığımız önemli. Bundan sonrası zaten daha farklı eylemler olacak. Tabii ki sizin bu söylediklerinizi en kısa zamanda yapacağımız başkanlar kurulu toplantısında değerlendireceğiz” dedi.

'METAL İŞÇİLERİNİN DAYANIŞMASI ÖNEMLİ'

İşçilerin üretimi tamamen durdurma talebini sorulan Bilal Çetintaş, “Onu hayata geçirmek bu kadar kolay değil. Sürece bakacağız, eylemlerimiz sürecek” şeklinde konuştu. Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin fabrikalarında yaptıkları eylemlerle gösterdikleri dayanışmanın önemli olduğuna vurgu yapan Çetintaş, bu konu hakkında Türk-İş’le de görüştüklerini ifade etti.

'ŞİŞECAM BÜYÜDÜKÇE ÜCRETLERİMİZ DÜŞTÜ'

Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “Şişecam büyüdükçe bizim ücretlerimiz düştü. Kar oranları katlandıkça enflasyon karşısında bizler ezildik. Geçmiş yıllarda saat ücreti bizden çok daha az olan sektörlerdeki işçiler alıp başını gitti, biz yerimizde saymaya devam ettik” ifadelerini kullandı.

'ANAYASAL HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINDI'

Toplu sözleşmede taleplerinin Şişecam patronu tarafından ciddiye alınmadığını belirten bir başka işçi ise, şunları söyledi:

“Grev dedik, ama anayasal hakkımız olan grev hakkı hükümet ve Şişecam’ın işbirliğiyle elimizden alındı. Boyun eğmedik, günlerdir 9 fabrikada 6 bine yakın işçi tek yürek, tek bilek olduk. Uykusuz kaldık, ailemizi göremedik. Soframızı birlikte kurduk. Ekmeğimizi birlikte paylaştık. Haklıyız, haklılığımızı gören diğer sektörlerdeki işçi kardeşlerimiz bizimle. Onlarca metal fabrikasında metal işçisi bizim için eylemler yaptı.”