Af Örgütü'nde 'yüz yüze' grevi

Uluslararası Af Örgütü’nün yüz yüze çalışanları iş bıraktı. Çalışanlar "İnsan hakları alanında çalışan bir kurumun taşeron çalıştırmasına karşıyız” açıklaması yaptı. Çalışanların grevi talepleri yerine gelene kadar devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Af Örgütü’nde insan hakkı ihlallerini kamuoyuna duyurmak için çalışan 15 yüz yüzeciden 13’ü Af Örgütü’nün kendilerini taşeron olarak çalıştırdığını ifade etti. 13 yüz yüze çalışanı, “İnsan hakları alanında çalışan bir kurumun taşeron çalıştırmasına karşıyız” diyerek iş bıraktı. 13 çalışan da talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni esas alarak çalışanlarıyla ve sendikayla sözleşme yapan Af Örgütü’nün Türkiye’deki iç hukuka göre taşeron işçi çalıştırmaya hakkı var. Ancak taşeron olarak çalıştırılan yüz yüze ekibi “Yasa üstü bir şeyden söz ettiklerini ve insan hakları kurumu olarak Af Örgütü’nün bunu yapmasını” eleştirdiklerini belirtiyorlar.

'HAK ETTİĞİMİZ KARŞILIĞI ALAMIYORUZ'

Evrensel'de yer alan habere göre, taşeron çalıştırılan Af Örgütü çalışanları, Beşiktaş'taki Abbasağa Parkı'nda yapılan açıklamayla iş bıraktıklarını duyurdu. Yüz yüze ekibinden Sena Sungur okuduğu açıklamada, Uluslararası Af Örgütü'nün 1961 yılından bugüne herkesin insan haklarına ulaşabildiği bir dünya için kampanyalar üreten, insan hakları ihlallerini önlemek üzere mücadele eden bir küresel hareket olduğunu hatırlattı. Sungur, "Kendi misyonu ve prensipleriyle örtüşmeyecek çalışma koşullarını ne yazık ki kendi çalışanlarına dayatmaktadır" dedi. Sahada çalışan Uluslararası Af Örgütü'nün 'yüzyüze' çalışanlarının kampanyaların belki de emeği en yoğun görevini sırtlandıklarını ifade eden Sungur, hak ettikleri karşılığı alamadıklarını söyledi.

'TALEPLER KARŞILANANA KADAR GREVDEYİZ'

Af Örgütü kampanyalarına destek bulmaya gayret eden çalışanların hem fiziksel hem psikolojik olarak yıpratıcı bir işi üstlendiğini belirten Sungur, "Buna İlaveten, Af Örgütü çalışanları arasında ücret dengesinin söz konusu olmadığını, saha çalışanlarına yönelik ciddi bir haksızlık ve ayrımcılığın yaşandığını belirtmek durumundayız. Yüzyüze Projesinde çalışanlar güvencesiz bir şekilde çalıştırılmaktadır. Yüzyüze projesinin çalışanları, Sendikalı(Sosyal-İş) Af Örgütü çalışanlarının sahibi olduğu birçok temel haktan ve yol, eğitim ödeneği gibi birçok sosyal haktan yoksun bırakılarak bir insan kaynakları şirketinde çalışıyor gösterilmektedir. Çoğunluğu üniversite öğrencisi olan insan haklarına duyarlı bireyler olarak bu durumun işçi haklarına dolayısıyla insan haklarına aykırı olduğunu düşünmekteyiz" diye konuştu. Sungur, Af Örgütü'nün kendi içerisindeki çalışma koşullarının insan haklarını ihlal etmeyen bir biçimde düzeltilmesi gerektiğine inandıklarını  belirterek, çalışanlar arası ücret adaletsizliğinin bir an önce giderilmesi, iş şartlarının iyileştirilmesi ve güvenceli çalışma taleplerini sıraladı. Sungur, "Taleplerimiz yerine getirilene kadar bugünden itibaren iş bırakarak greve gitme kararı almış bulunuyoruz" dedi. İş bırakan yüz yüze çalışanları hakkındaki gelişmeleri @taseronsuzUAO  adlı Twitter hesabından takip edebilirsiniz.