Ülker hisselerinde anlaşılamayan düşüş!

Borsa İstanbul'da bugün Ülker dalgalanması yaşandı. 10 dakika içerisinde çok hızlı bir düşüş yaşayıp normale dönen Ülker hisselerindeki hareketin nedenine ilişkin farklı açıklamalar geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Borsa İstanbul'da bu sabah Ülker hisseleri bir dakika içerisinde 20,74 TL'den 18,75 TL'ye düştü. Şirket yetkilileri düşüşün 'algoritmik bir hareketten kaynaklanmış olabileceğini' belirtilirken, borsa satışın 'normal bir şahıs' olduğunu açıkladı.

İşlemle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Borsa İstanbul (BIST) Başkanı Himmet Karadağ, "Ülker'deki işlem algortima kaynaklı değil, normal bir şahıs satış işlemi yapmış. Devre kesici (borsa müdahalesi) devreye girmiş" dedi.

Bu açıklamanın öncesinde, Bloomberg News açıklama yapan bir Ülker yetkilisi ise şirketin bir hisse satışı ve satış planı olmadığını söyleyerek, hisse düşüşünün 'algoritmik olduğunu düşündüklerini' açıkladı.

DÜŞÜŞ VE MÜDAHALE NASIL OLDU?

Borsa İstanbul'da Ülker hisseleri 10:46'daki işlemlerle yüzde 9,95'e ulaşan değer kaybı yaşadı. Bu aşırı düşüş nedeniyle Borsa İstanbul devre kesici çalıştırdı. 10:51'de devre kesici kalktığında fiyat yeniden 20,70 TL'ye yükseldi ve değer kaybı yüzde 0,58'e geri döndü. 10:56'da ise 20,80 TL ile kayıp yüzde 0,1'di.

'FLASH CRASH' ŞÜPHESİ

Gerçekleşen işlemlere göre düşüş yaklaşık 13 bin adetlik işlemle gerçekleşti. Bu açıdan yetkilinin belirttiği şekilde düşüşün 'flash crash' (ani çökme) olma olasılığı üzerinde duruluyor.

Fiyatın 20,74 TL'den 20 TL'ye kadar seans başındaki kademe dağılımına göre zayıf ancak daha dengeli oranlarda emirlerin karşılanmasıyla düştüğü, 20 TL'den 18,75 TL'ye düşüşün ise 18,75 TL'den geçen işlemin sadece yarısı kadarıyla gerçekleştiği görülüyor. 20,00 TL 1500 adet satışla geçilirken, 18,75 TL'ye kadar devam eden düşüşte gerçekleşen işlem bunun yarısı kadarla sınırlı.

ulker123

Flash Crash nedir?

Flash crash teriminin bir borsa kavramı olarak ortaya çıkışı ilk olarak New York Borsasında 6 Mayıs 2010’da görülen bir olayla ilişkilidir. O gün topu New York borsasında aniden 4,1 milyar Dolar tutarında işlem gerçekleşmiş; Dow Jones endeksi 1000 puanı aşkın bir düşüş yaşamış, sonra da hemen hemen eski yerine gelmişti; üstelik bütün bunlar 15 dakikada olup bitmişti. Olaydan sonra ABD’de bizdeki SPK’nın karşılığı olan denetleyici kurum SEC, konuyu araştırdı ve tekrarını önlemek için bazı yeni kurallar getirdi. Buna rağmen Ekim 2013’de Singapur’da yaşanan benzer bir “flash crash olayının gösterdiği gibi teknolojinin getirdiği risklere karşı kesin bir önlem geliştirilmiş olmaktan uzaktır.

Flash crash’lerin bir sebebi olarak da, hatalı girilen işlemler gösteriliyor. Bu tür işlemlere borsa jargonunda (emri giren kişinin yanlış tuşa basmasını anıştıracak bir isim olarak) “Tombul Parmak” adı da veriliyor. Ancak muazzam büyüklükteki bu tür “hata”lar da yine borsa ve piyasalardaki yüksek teknolojili büyük montanlı işlemler ve algoritmik/kompüterize alım satımlarla mümkün olabiliyor.

Etiketler hisse Ülker düşüş