Bölgesel işsizlikte büyük fark var

BETAM'ın yaptığı araştırmada bölgesel işsizlik oranlarında büyük farkılıklar olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), “Bölgesel İşsizlikte En Kötüler Ve En İyiler” başlıklı araştırmasını açıkladı. Araştırmaya göre, işsizlik oranlarının bölgeler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.

BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Araştırma Görevlisi Selin Köksal tarafından hazırlanan araştırma notunda, işsizlik oranının 2016'da bir önceki yıla göre artış gösterdiği belirtildi.

'DEVASA AYRIM DERİNLEŞTİ' 

Genel işsizlik oranının yüzde 10.3’ten 10.9’a, tarım dışı işsizlik oranının da yüzde 12.4’ten 13’e yükseldiği kaydedildi. Araştırma notunda, "Ancak bu yükseliş bölgeleri çok farklı etkiledi. İkinci düzeydeki 26 bölgenin 17’sinde işsizlik artarken 9’unda azaldı. Sonuçta işsizlik düzeylerindeki var olan devasa ayrışma daha da derinleşti" denildi.

Bölgeler tarım dışı işsizlik oranları itibariyle karşılaştırıldığında, Manisa-Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak bölgesi yüzde 7.2 ile en düşük işsizlik oranına sahipken, Mardin-Batman-Şırnak-Siirt bölgesinde işsizlik oranı yüzde 30.1 oldu.

Mardin-Batman-Şırnak-Siirt bölgesi işsizlik artışı itibariyle de üçüncü sırada bulunuyor. İşsizliğin en yüksek olduğu ikinci bölge ise yüzde 23.2 ile Şanlıurfa-Diyarbakır bölgesi.

EN İYİ BÖLGE TEKİRDAĞ-EDİRNE-KIRKLARELİ

Kapsamlı değerlendirme de en iyi bölgeler grubunda Tekirdağ-Edirne-Kırklareli (Trakya) bölgesi öne çıkıyor. Bu bölge bir yandan yüzde 8.8 işsizlik oranı ile dördüncü sırada yer alırken, diğer yandan da yüzde 48.9 ile en yüksek istihdam oranına sahip bulunuyor.

Bu bölgeyle ilgili, "Kusuru çok az da olsa işsizlik 0.1 puan artarak yüzde 8.8 oldu. Bununla birlikte bu artış güçlü işgücü ve istihdam artışlarının yaşandığı bir bağlamda gerçekleşti" denildi. (DHA)