Merkez Bankası GLP'yi 50 puan artırdı

Merkez Bankası, beklendiği gibi PPK politika faizi ve gecelik borç verme ve borçlanma faizlerini değiştirmedi. PPK, politika faizini yüzde 8'de sabit tuttu. Geç likidite penceresi faizini ise 0.50 puan artırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz koridorunda değişikliğe gitmedi. Para Politikası Kurulu, Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını ise 50 baz puan artırdı. Böylece GLP borç verme faizi yüzde 11.75'ten yüzde 12.25'e yükseltildi.

Faiz kararı öncesi 3.59'un üstünde olan dolar fiyatları 3.56'ya  geriledi.

Piyasada azınlık olarak GLP'de artış beklentisi vardı. Politika faizi ile koridorun alt ve üst bantlarında beklendiği gibi bir değişiklik yapılmadı.

Merkez Bankası 16 Mart toplantısında politika faizi ile faiz koridorunu sabit tutnuş, geç likidite penceresini ise 75 baz puan artırarak yüzde 11,75'e çıkarmıştı.

Merkez Bankası, enflasyonda yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanıyor. Merkez, geç likidite penceresini kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, son yaptığı açıklamada enflasyonun nisan ayında tepe noktasını gördükten sonra kademeli gerileyeceğini, para politikasında sıkı duruşun enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar sürdürüleceğini söylemişti.

DÖVİZ GERİLEDİ

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar 3.59'lardan 3.56'ya geriledi. Euro da saat 14.15 itibariyle 3.90'ın altını görerek 3.88'den işlem görüyor.

(HABER MERKEZİ/DHA)