Kapalıçarşı için 63 proje

Kapalıçarşı yöneticileri Serdar Çelikbilek ve Mustafa Karadiş, çarşıya hareketlilik getirmek için 63 proje hazırladı. Turizmdeki kriz nedeniyle zor günler geçiren Kapalıçarşı esnafına da önemli görevler düştüğünü belirten Karadiş, kapanan dükkan sayısının ise abartıldığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Rusya arasındaki kriz, 15 Temmuz Darbe Girişimi ve 16 Nisan anayasa değişikliği referandumundan dolayı zor günler yaşayan Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Genel Müdürü Serdar Çelikbilek ile Kurumsal İletişim Danışmanı Mustafa Karadiş, proje ve önerilerini anlattı. Çelikbilek bugüne kadar kapanan dükkan sayısının 78 olduğunu belirtirken, "Burayı dünyaya tanıtmak, hareketlilik, yenilik ve turist getirebilmek için 63 projemiz var. İnsanların kalıcı müşteri olarak burayı ziyaret etmesi için esnafa da düşen çok görev var” dedi.

'HAFTA SONU 600 BİN ZİYARETÇİ GELİYOR'

Duvar'ın Kapalıçarşı esnafının yaşadıkları sıkıntıları anlattığı dünkü 'Kapalıçarşı'da yüzlerce dükkan kapanıyor' haberinin ardından bu kez söz Kapalıçarşı yöneticilerinde. Çarşının restorasyon çalışmalarının hangi aşamada olduğunu ve esnafın "Avrupalı müşteri gelmiyor, yüzlerce dükkan kapandı" açıklamasını sorduğumuz Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Genel Müdürü Serdar Çelikbilek, şunları anlattı:

“Kapanan dükkan sayıları maalesef çok abartılmış. Şu an sadece 78 dükkan kapalı ki, bu da toplam 2 bin 500 dükkan olan Kapalıçarşı’da yüzde 4 bile etmiyor. Çarşının girişinde boy dedektörleri var. Buradan çarşıya günde kaç kişinin geldiğini öğrenebiliyoruz. Şu an günde en az 250 bin kişi Kapalıçarşı'yı ziyaret ediyor. Cumartesi günleri ise bu sayı 600 bini buluyor. Kapalıçarşı'nın kült bir ziyaretçi kitlesi var. Bu sayı da azımsanacak kadar değil. Yüzlerce dükkan kapandı demek doğru değil. Bugüne kadar çeşitli nedenlerle en fazla 90 dükkan kapandı.”

'SUUDİ ARABİSTAN VE DUBAİ'DEN 22 BLOGGER GETİRDİK'

Kapalıçarşı Kurumsal İletişim Danışmanı Mustafa Karadiş'e, esnafın "Buraya müşteri çekebilmek için projeler üretilmeli" sözlerini hatırlatınca, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu olarak 63 proje geliştirdiklerini söylüyor. Karadiş, projeleri şöyle anlatıyor:

“Kapalıçarşı'yı hareketlendirmek, tanıtmak ve turist getirebilmek için 63 yeni projemiz var. Bu projelerden birkaç örnek vermek istiyorum: Yabancıları buraya çekmek için her ay bir etkinlik yapıyoruz. Mart ve Nisan aylarında Dubai ve Suudi Arabistan'ın en önemli 22 blogger'ını getirdik. Bu kişilerin 10 milyon üzerinde takipçisi var. Bu şekilde Kapalıçarşı farklı çevrelere tanıtıldı. Kardeş Çarşılar Projesi var ve içeriğini geliştirmeye devam ediyoruz. Bu projeye Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkeler katılıyor. Böylece yabancı ülkelerdeki alışveriş merkezleri Kapalıçarşı'dan alışveriş yapacak. İngilizce ve Türkçe yayımlanacak olan Kapalıçarşı gazetesini hazırladık. Bu gazeteyi seyahat acentaları, İstanbul otelleri, yabancı müşteri kabul eden konsolosluklara dağıtarak Kapalıçarşı'yı anlatacağız. Hedefimiz turistler bizi okusun. Ayrıca 15 gün önce Katarlı turizm acentası sahiplerini getirdik. Kapalıçarşı’yı 'güvenli alışveriş merkezi' olarak rotalarına aldılar.”

proje Karadiş, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu olarak 63 proje geliştirdiklerini söylüyor.

YERLİ VE AVRUPALI TURİST İÇİN PROJELER VAR MI?

Karadiş'e, Avrupalı ve yerli turistler için projelerinin olup olmadığını sorduğumuzda, “Bizim Avrupalı ve yerli turistler için de projelerimiz var. Evet Avrupalı turistler eski sayılarında değil, ama bu hiç gelmiyor anlamına gelmiyor” diyor ve ekliyor:

“İstanbul’a giriş yapan turistlerin hangi milletten olursa olsun yüzde 90’ı mutlaka Kapalıçarşı'yı ziyaret ediyor. Şu ara Kapalıçarşı’da Arap turistler çok fazla sayıda, biri gelmezse diğeri mutlaka geliyor diyebiliriz. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu olarak, başka projelerimiz de var."

'MEHTER VE SEMA GÖSTERİLERİ'

Karadiş, anlatmaya şöyle devam ediyor: "Buradaki 2 bin 500 dükkanda çalışan 15 bin kişi için kimlik kartı tasarladık. Bu kişiler müzelerden, hastanelerden, sinemalardan indirimli yararlanacak. Ayrıca, çarşıya giriş kartı olarak kullanacaklar.

Hem yerli hem de yabancı turistleri buraya çekebilmek için etkinlikler yapıyoruz, mehter marşı, sema gösterimleri ve Osmanlı'dan günümüze kalan bazı meslekleri canlandıran etkinlikler yapıyoruz. Bu etkinlikleri Youtube kanalında Kapalıçarşı Official Page sayfasından takip edebilirler. Ayrıca sanat etkinliklerimiz de mevcut. Yerli turistler için 'Tarihine sahip çık' şeklinde bir proje başlattık. Böylece tüm Türkiye'de yaşayan ve İstanbul'u ziyaret eden vatandaşlarımızın burayı gelip görmelerini amaçlıyoruz. Kardeş Çarşılar Projesi kapsamında İsveç'teki dünyanın en büyük alışveriş merkezi buraya davet edildi. Şu an görüşmelerimiz çok olumlu geçiyor.”

Kapalıçarşı'da yüzlerce dükkan kapandıKapalıçarşı'da yüzlerce dükkan kapandı

RESTORASYON NE DURUMDA?

Projelerin ardından restorasyon işlerini konuşuyoruz. Kapalıçarşı çatısının restorasyon işlerini yerinde görmemiz için Çelikbilek ve Karadişle çatıya çıkıyoruz. Çatıda çok sayıda işçi çalışıyor. Çatının bir bölümünde restorasyon işlemleri de tamamlanmış durumda. Çelikbilek, 'Kapalıçarşı'yı ihya projesi' kapsamında buradaki restorasyon faaliyetlerini İstanbul Valiliği ve Fatih Belediyesi'nin sürdürdüğünden bahsediyor: “Restorasyon 3 bölümden oluşuyor. Birincisi çatı onarımı ve ihyası, diğeri alt yapı çalışmaları. Son olarak da beden onarımı. Şu ana kadar çatı restorasyonun büyük bölümü bitmiş durumda. Alt yapı çalışmaları ile eş değer boya ve onarım işlemleri yapılacak.”

kapalıççç Mustafa Karadiş: Çatı restorasyonunun büyük bir bölümü bitti.

'ESNAFA DÜŞEN ÇOK GÖREV VAR'

Kapalıçarşı, 47 bin metrekareye sahip, 22 kapısı bulunan 2 bin 500 dükkanın olduğu yüzlerce yıllık tarihi olan bir yer. Burada 15 bin kişi çalışıyor. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu yetkilileri son olarak şunları söylüyor:

“Elimizden geldiği kadarıyla Kapalıçarşı'da bulunan bütün esnaflara ulaşmaya çalışıyoruz. Belgeleme ve sistem oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu yeni kurulmuş bir kurum. Bu kurum tamamıyla Kapalıçarşı esnafına hizmet etmek amaçlı çalışıyor. Esnafın kendilerinin de bu kuruma dahil olmasını istiyoruz. Hizmet ve projeler onlar için yapılıyor. Yerli ve yabancı turistleri buraya çekmek için projelerimiz devam ediyor. İnsanların kalıcı müşteri olarak burayı ziyaret etmesi için de esnafa da düşen çok görev var. Kapalıçarşı ailesi olarak güzel günlerin geleceğini umut ediyoruz.”