15 Temmuz'dan sonra sermaye girişi arttı

Bakan Zeybekçi: 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yabancı sermaye girişi 1.5 milyar dolar arttı.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya

ANKARA - 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’ye yabancı sermaye girişinde bir olumsuzluk yaratmadığı öne sürüldü. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin verdiği bilgiye göre, 2016 yılının ilk 6 ayında toplam yatırım girişi 5.5 milyar dolar iken bu miktar 15 Temmuz sonrası 7 aylık dönemde 7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Amerikan Merkez Bankası (FED) analistlerinin Türkiye’yi en kırılgan ülkeler arasında gösterdiğine dikkat çekerek, yabancı sermaye yatırımlarıyla ilgili durumu sordu.

'13 KAT YATIRIM ARTIŞI'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin verdiği yanıta göre, 1975-2001 arası 27 yılda 14 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımcı çekilirken, bu miktar 2002-2016 AK Parti iktidarı döneminde 180,7 milyar dolar oldu. Bakan Zeybekçi, iki dönem karşılaştırıldığında AK Parti döneminde yaklaşık 13 kat daha fazla yatırım çekildiğini söyledi.

AB'NİN ARDINDAN BATI ASYA'NIN GÖZDESİ

Türkiye’ye yatırım yapan ülkelerin içerisinde en büyük paya sahip olan AB ülkelerinin yanı sıra Asya ülkelerinin de öne çıktığını belirten Zeybekçi, Batı Asya Bölgesi’nde en çok uluslararası doğrudan yatırım çeken ülke konumuna gelindiğini belirtti ve ekledi: “Türkiye 2015 yılında tek başına bölgede toplam yatırımların yüzde 39’unu çekmiştir. Bu durum, Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırım çekme potansiyelini koruduğunu göstermektedir.”