Av yasağı başladı, balık zamlandı  

Balık avı yasağı başladı, fiyatlar arttı. Bu yıl küçük balıkçılar için de yasak geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Balık avı yasağı 15 Nisan itibariyle başladı. Gırgır ve trollerin yanı sıra, bu yıl ilk kez çevirme ağlarıyla avlanan küçük balıkçılar için de yasak geldi.  Bundan ilk etkilenen de fiyatı yüzde 50 artan sardalya oldu. Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, bazı yasakların adaletsiz olduğunu, yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Yasağa bir de son günlerde kuvvetli lodos eklenince, bölge için yaz mevsiminin en değerli balığı olan sardalyanın fiyatı yüzde 50 artışla, 10 TL'den 15 TL'ye fırladı. Av yasağıyla birlikte balık fiyatlarındaki artışın Çanakkale'de en net biçimde sardalyada görüldüğünü belirten Hasan Uysal şunları söyledi: "Fiyatlardan en çok etkilenen bölgemizin sevdiği ve zamanı olan sardalya oldu. Çoğunlukla da bunu büyük tekneler, gırgırlar avlıyordu. Av yasağının başlamasıyla beraber ilk etapta otomatikman fiyatı yüzde 50 etkilendi. Dalyanlardan da yeterince balık gelmiyor. Bu yüzden ilk etapta sardalyanın fiyatı bu durumdan etkilendi. Ama yazın da yenilebilecek, Omega-3'ü bol, en kıymetli balık sardalya. Avcılık dönemine göre fiyatı artabilir. Spontane belki günlük artışlar olabilir ama ortalama bu yaz kilosu ortalama 15 TL'den sardalya yiyebileceğimizi düşünüyorum."

YASAKLAR GEREKLİ

Av yasaklarının, su ürünlerinin gelecek nesillere aktarılması ve balıkçıların avlayabilecekleri ürünlerin sürdürülebilirliği açısından yerinde olduğunu vurgulayan Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, avcılığın serbest olduğu dönem kadar balık fiyatları makul olmasa da, halkın yine bu lezzetli ve sağlıklı ürünü tüketmeye devam etmesi gerektiğinu söyledi. (DHA)

Etiketler balık av balık avı