Metal işçisine büyük hile

Metal firmalarının "İstihdam Seferberliği" suistimal ettiği söyleyen işçiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Grubu Başkanlığı önünde eylem yaptı. İşçiler adına konuşan Mehmet Altın, "Hileli istihdam yöntemi uygulanıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyük metal firmalarının "İstihdam Seferberliği" projesini suistimal ettiği öne sürüldü. Eski Tofaş işçisi Mehmet Altın'ın iddiasına göre firmalar, işten çıkarmak istedikleri işçileri, son ay başka fabrikada kayıtlı gösteriyor. Böylece, işten atılanların yerine alınan işçilerin primi ve vergileri devlet tarafından ödeniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "İstihdam Seferberliği" kampanyasın başlattı. 1 Şubat'ta başlayan kampanya 31 Aralık'a kadar geçerli olacak. Kampanya ile 2 milyon kişiye iş imkanı sağlanması planlanıyor.

Bu kapsamda, işbaşı eğitimine katılanların; net asgari ücret tutarındaki maaşı ile iş kazası, meslek hastalıkları ve genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Ayrıca, özel sektörde mevcut çalışanlara ek olarak işe alınacak her çalışanın sigorta ve vergi masrafları da devlet tarafından karşılanacak.

Büyük metal firmalarının ise bu kampanyası fırsata çevirdiği öne sürüldü. Tofaş, Renault, Ermetal ve Delphi gibi firmaları, maaş ve sigorta primi yüksek çalışanların yerine, masrafları devlet tarafından ödenen çalışanları işe aldığı iddia edildi.

Kampanyadan yararlanabilmek için işverenin, mevcut çalışanları çıkarmadan, yeni işçi alması gerekiyor. Şirketlerin, çıkarılacak işçiyi önce kendi bünyelerindeki bir şirkete gönderdikleri sonra da işini son verdikleri belirtildi.

'HİLELİ İSTİHDAM UYGULUYORLAR'

Metal işçilerinin, 2015 yılında yaptıkları ve 15 gün süren eylemler nedeniyle işten atılanlar, önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Grubu Başkanlığı önünde eylem yaptı. İşçiler adına ortak açıklamayı eski Tofaş çalışanı Mehmet Altın yaptı. Altın, "Tofaş ve Renault olmak üzere, Ermetal ve Delphi’nin de dahil olduğu otomotiv firmaları hileli istihdam yöntemi uyguluyor" şeklinde konuştu.

Altın’ın, firmaların yöneticileri, "İstihdam Seferberliği"nden yararlanabilmek için, işçi çıkarmama şartının buldukları bir açık sayesinde aştıklarını öne sürdü. Altın'ın iddiasına göre, çalışanların kaydı önce firmaya bağlı alt bir şirkete geçiriliyor; daha sonra da işçinin çıkışı yapılıyor. İşçilerse, işten atıldıktan sonra son bir ayda başka bir firma kayıtlı olduklarını fark ediyor.

'SAAT ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLİYOR'

Altın, “İşveren devlet teşvikleriyle genç ve yeni işçi alarak, yıllardır kötü koşullarda çalıştırıp sakatladığı, yıllardır uğradığı haksızlıklara metal fırtına sürecinde ayağa kalkan ve bilinçlenen işçileri işten atıyor, yerlerine yeni işçiler alıyor. Üstelik bunu yaparken fabrika saat ücretleri ortalaması da düşürülüyor" dedi.

Son birkaç ayda Bursa'da 2 bin kişinin işten atıldığını belirten Mehmet Altın, “Yerlerine de İŞKUR üzerinden eleman alındı” ifadelerini kullandı. Altın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Grubu Başkanlığı'nı görevini yapmaya davet etti.