Bakan Zeybekçi’den 'Rusya' itirafı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Rusya’nın Türkiye’ye karşı uyguladığı yaptırımların kaldırılması yönünde attığı adımların yetersiz olduğunu söyledi. Zeybekçi, Rusya’nın ithalat yasağının getireceği kayıpların alternatif pazarlar yoluyla aşılması için çaba harcandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Uçak krizinin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri, karşılıklı ziyaretlerin ardından normalleşmeye başlasa da sorunlar bitmiş değil. Mesajlar olumlu ama bu olumlu mesajlar henüz ekonomik ilişkiye yansımadı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Rusya’nın Türkiye’ye karşı uyguladığı yaptırımların kaldırılması yönünde atılan adımların yetersiz olduğunu söyledi.

Bakan Zeybekçi, CHP Milletvekili Melike Basmacı’nın soru önergesine verdiği yanıtta, Rusya Federasyonu’nun Türkiye için büyük potansiyel taşıyan başlıca ihraç pazarlarından biri olduğunu söyledi.

15 ÜRÜNDE YASAK DEVAM EDİYOR

Rusya ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin uçak krizi sonrasında eskisinden daha iyi bir düzeye gelmesi hedefi doğrultusunda çalıştıklarını anlatan Bakan Zeybekçi, yumuşama sürecindeki gelişmeleri şöyle sıraldı:

-Türkiye’ye tur satışları ve charter seferleri yeniden başlatıldı

-Rusya Türkiye’den ithalatını yasakladığı 25 tarım ürünü içinde 10 ürünü serbest bıraktı. 15 ürün üzerindeki ithalat yasağı devam ediyor.

-Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması 4'üncü tur müzakereleri 13-15 tarihlerinde Moskova’da yapıldı. Anlaşmanın 2017 yılında sonuçlandırlması bekleniyor.

-İki ülke yatırımlarını destekleyecek bir Ortak Yatırım Fonu kurulmasına dair protokol 10 Mart 2017’de Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında imzalandı.

-İki ülke ticari ve ekonomik ilişkileri açısından son derece önemli olan Orta Vadeli Program'ın 2017-2010 yıllarına güncellenmesi çalışmaları tamamlandı, metin imzalandı.

'RUSYA’NIN KISMİ ADIMLARI YETERSİZ'

Rusya ile Türkiye ilişkilerinin yumuşama sürecindeki gelişmeleri böyle sıralayan Bakan Zeybekçi, ancak istenen noktaya gelemdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu olumlu ve önemli gelişmelerin yanında, Rus muhataplarımız ile yaptığımız görüşmelerde gündeme getirdiğimiz en önemli konulardan bir tanesi Rusya’nın Türkiye’ye karşı uygulamaya koyduğu yaptırımların bir an önce kaldırılmasıdır. Bu alanda kısmi olarak atılan adımların yetersiz olduğu, yaptırmların tamamen kaldırılması gerektiği her görüşmede dile getirilmektedir.”

RUSYA’YA RAĞMEN YAŞ MEYVE İHRACATI ARTTI

Bakan Zeybekçi, yaş meyve ve sebze ihracatında Rusya’nın ithalat yasağının getireceği kayıpların alternatif pazarlar yoluyla aşılması için çaba harcandığını, bu çerçevede Rusya’ya ihracatın düşmesine rağmen toplam ihracatta yüzde 11 artış yaşandığını söyledi. Buna göre aynı dönemde diğer ülkelere olan yaş meyve ve sebze ihracatı miktar bazında yüzde 54.2, değer bazında ise yaklaşık yüzde 40 oranında artış gösterdi. Bakan Zeybekçi, bu minvalde Rusya’ya yönelik ihracatın önemli bir bölümünün diğer ülkelere ihracatla telafi edildiğinin değerlendirildiğini söyledi.