İhraç edilen 100 kişiden 75'i borçlu

KESK hafta sonu düzenlediği ‘İhraç Kurultayı’nda, yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Buna göre ihraç edilen 100 kişiden 75’i borç ödemek zorunda ama kimse ihraç edilenlere iş vermiyor. İhraç edilenlerin yalnızca yüzde 7’si iş bulabiliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamudan ihraç edilen ve açığa alınanların sayısı 120 bine ulaştı. Geçtiğimiz hafta sonu “OHAL-KHK Rejimi İhraç Kurultayı” düzenleyen KESK, akademisyenlerin sunduğu tebliğlerde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. 4 bin 894 KESK üyesiyle yapılan anket ve mülakat, durumun vahametini ortaya koydu.

İHRAÇLARIN EKONOMİK SONUÇLARI

KESK’in anketine göre ihraç edilenlerin yüzde 62.9'unun evinde başka çalışan yok. Yani ihraçlar aile fertlerini de cezalandırmaya dönüşüyor. İhraç edilen kamu görevlilerinin yüzde 31.8'i uzun vadeli konut kredisi, yüzde 44.1'i tüketici kredisi ödüyor. İhraç edilen her yüz kişiden 75.1'inin ise ödemekle yükümlü olduğu başka borçları var.

İHRAÇ EDİLENLER İŞ BULAMIYOR

İhraç edilmiş bir kamu görevlisinin iş bulması da zor. Her yüz kişiden 84.3’ü yeniden iş ararken şanslı olup iş bulabilenlerin oranı sadece yüzde 7.2… İhraç edilen bir kamu çalışanı mülakatta iş arama sürecini şu sözlerle anlattı,“Çalışmak ve işe girmek için bir çok başvuru yaptık insanlar iş yerlerinin ve kendi başlarına neler geleceğinden korktukları için işimizde ne kadar iyi olursak olalım bizi işe alma konusunda yardımcı olamadıklarını söylüyorlar. Bunun dışında şoförlük, garsonluk gibi akla gelebilecek yaklaşık 30 iş başvurum oldu fakat hepsinde aynı sorunla karşılaştık.”

Bankalar da ihraç edilenlerin kredi kartlarını derhal iptal ediyor ve bu kişilere yeni kredi kartı vermiyor. İş bulamayan, bankalar tarafından reddedilen ve borcunu ödemek zorunda olan KHK mağdurlarının tek çaresi sahip olduklarını satmak. (DUVAR)