Piyasalarda referandum için dört senaryo

Bloomberg sitesi, 16 Nisan'daki anayasa referandumunun piyasalar ve yabancı yatırımcılar üzerinde yaratacağı etkileri değerlendirdi. İşte Bloomberg'ün dört senaryosu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de 16 Nisan'da düzenlenecek anayasa referandumu dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Ekonomi sitesi Bloomberg, referandum sonucunun piyasalar üzerinde yaratacağı etkileri dört senaryo üzerinden değerlendirdi. Ekonomi uzmanlarının yorumlarına göre, dört senaryo ve olası etkileri şöyle:

SENARYO 1: 'EVET' KAZANIR

Bloomberg'e konuşan uzmanlara göre, referandumdan 'evet' sonucu çıkmasının kısa vadedeki etkisi olumlu olacak ancak orta vadede yatırımcıların algısı olumsuz yönde değişecek. Bloomberg, 'evet' sonucunun ilk etapta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oynadığı role resmiyet kazandıracağı için rahatlama getireceğini yazdı. Ancak uzmanlara göre bu rahatlama geçici olacak; zira erken seçimin gündeme gelme ihtimali yüksek.

SENARYO 2: 'HAYIR' KAZANIR

Uzmanlar, 'hayır' oyunun piyasalar için olumsuz olacağı görüşünde. Bloomberg "Erdoğan muhtemelen işi burada bırakmayacaktır. Bu da, siyasi gerilimin ve erken seçim ihtimalinin ciddi biçimde artması anlamına gelecektir" ifadelerini kullandı. Credit Agricole şirketinden Guillaume Tresca, "Erdoğan sonuçları baypas etmenin yolunu bulacaktır. Bu durum belirsizlik getirir ve piyasalar belirsizlikten nefret eder" dedi.

SENARYO ÜÇ: REFEANDUM ERTELENİR

Bloomberg, böyle bir ihtimalin çok düşük olduğunu vurgulamakla birlikte, olası bir ertelemenin piyasalar için 'aşırı derecede olumsuz' olacağını yazdı.

SENARYO 4: ERKEN SEÇİM

Ekonomi sitesi Bloomberg, erken seçim ihtimalinin 'evet' sonucunda da, 'hayır' sonucunda da gündeme gelebileceğini yazdı. Sitenin yorumuna göre, erken seçim her ihtimalde de piyasalar açısından olumsuz olacak. Bloomberg'in yorumu şu: "Yatırımcılar Türkiye'de siyasi karmaşadan bıkmaya başladı ve ülkenin uzun süredir söz verip ertelediği ekonomik reformlara artık odaklanmasını istiyor." (Dış Haberler)

HABERİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ