Türkiye'den Alman firmalarına çifte soruşturma

Almanya'nın önemli firmalarından Mercedes'e, Rekabet Kanunu'na aykırı hareket attığı gerekçesiyle soruşturma açıldı. Ekonomi Bakanlığı da Almanya'dan yapılan perkarbonat ithalatını incelemeye aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rekabet Kurulu, Alman devi Mercedes'e soruşturma açıyor. Ekonomi Bakanlığı ise, Almanya’dan ithal edilen ve deterjanlar ile leke çıkarıcılarda kullanılan sodyum perkarbonat ithalatına "damping" soruşturması açtı.

mer Almanya ile yaşanan miting krizinin ardından, Türkiye bugün ekonomi alanında iki karar aldı. Rekabet Kurulu, Mercedes-Benz Türk A.Ş.'ye soruşturma açılmasına karar verdi.

MERCEDES, ANLAŞMALARLA REKABETİ BOZDU İDDİASI

Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin beton pompası üreticileriyle yaptığı anlaşmalar ve bu üreticilere yönelik uyguladığı indirim sistemleri yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığı öne sürüldü. Mercedes'in beton pompası ve beton pompasının monte edildiği kamyon pazarında rekabeti bozduğu iddia edilmişti.

Bu başvuruyu değerlendiren Rekabet Kurulu, ön araştırmayı tamamladı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi ve belgeler sonucu ulaşılan bulguları ciddi ve yeterli buldu ve soruşturma açılmasına karar verdi.

DÜŞÜK FİYATLI İTHALAT YERLİ ÜRETİCİYİ ZARARA UĞRATTI

Ekonomi Bakanlığı da Ak Kimya’nın başvurusunu değerlendirerek, Almanya ve İsveç’ten ithal edilen sodyum perkarbonatlar için "damping" soruşturması açtı. Soruşturma kararının duyurusu bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.

Söz konusu ülke menşeli ürünlerin Türkiye’ye düşük fiyatla ithal edilmesiyle yerli üreticinin zarara uğradığı ya da zarar riskine maruz kalıp kalmadığı değerlendirilecek. Yerli üretimi tehdit ettiğinin tespiti halinde ise Almanya ve İsveç’ten yapılacak sodyum perkarbonat ithalatına "antidamping" vergisi uygulanacak.

Almanya’nın önemli üreticileri arasında yer aldığı sodyum perkarbonatlar, çamaşır ve bulaşık deterjanlarında ağartıcı, leke çıkarıcı olarak kullanıldığı gibi tekstil ve kağıt endüstrisinde de ağartıcı; çeşitli gıda ve kozmetik üretiminde ise dezenfektan olarak kullanılıyor.