Avrupalı sendikalar Oyak Renault işçileri için eylem yapacak

Renault'nun Avrupa'daki fabrikalarında örgütlü olan sendikalar, Türkiye'de işçilerle dayanışma için eylem kararı aldı. CGT Sendikası da, Renault'ya karşı Fransa'da açacağı davanın hazırlıklarını tamamlamak üzere.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oyak Renault Fabrikası’nda önceki yıl Türk Metal Sendikası'dan istifa edip DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’na geçen işçilerin sendika seçme özgürlüklerine uluslararası destek geldi.

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç'ın haberine göre, Avrupa’da Renault-Nissan Grubu fabrikalarında örgütlü sendikalar İngiltere’den Unite, İspanya’dan Commissiones Obreras, Fransa’dan CGT sendikaları Bursa’daki Oyak Renault İşçilerine geçen hafta destek ziyaretinde bulundu.

Fransa CGT Sendika Temsilcisi Nail Yalçın, bu ay içinde bir gün Avrupa’daki tüm Renault fabrikalarındaki işçilere bir eylem günü çağrısı yapacaklarını belirtti. Yalçın, “Bu tarihte kendi ülkelerimizdeki fabrikalarda, Oyak Renault işçilerinin sendika seçme özgürlüklerine saygı gösterilmesi talebiyle eylemler gerçekleştireceğiz" dedi.

RENAULT'YA FRANSA'DA DAVA AÇILACAK

Fransa’da Renault Grubuna karşı açacakları davanın hazırlıklarını neredeyse tamamlandığını aktaran Nail Yalçın, "Önümüzdeki günlerde Renault Grubuna karşı Fransa’da mahkemeye gideceğiz. Bursa Oyak-Renault çalışanları çoğunluk olarak Birleşik Metal-İş tarafından temsil edilmek istediğini belirtmiştir. Oyak Renault çalışanlarının açık bir çoğunluğunun Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi olduğu geçmişte Fransa’daki Renault Genel Merkezi tarafından da doğrulanmış ve teyit edildi” şeklinde konuştu.

'BASKI, KORKUTMA VE TEHDİT UYGULANIYOR'

İngiltere’de Nissan fabrikasında örgütlü Unite Sendikası Dış İlişkiler Sorumlusu Ben Richards, işçilerin hangi sendikaya üye olacaklarına ancak kendilerinin karar vereceğinin altını çizdi. Richards, işçilerin tercihlerine devlet, siyasetçiler ya da işverenin karışmaması gerektiğini söyledi.

Bursa’daki Oyak Renault işçilerine destek olmak için geldiklerini kaydeden Richards, “Buradaki işçilerden dinlediğimiz hikâyeler oldukça kaygı verici. Baskılar, korkutma ve tehdit uygulanıyor. Sendika seçme konusunda işçi özgür olmalı. Bu aynı zamanda bir demokrasi meselesi" ifadelerini kullandı.

'SENDİKAL HAKLAR KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ'

Bursa'daki işçilerin kendileri için örnek olduğunu dile getiren Richards, "Oyak Renault işçilerinin daha iyi çalışma koşulları, kendi sendikasını özgürce seçme hakkı, insanca yaşam sürdürebilecek bir ücret ve sakatlanmadan, hastalanmadan çalışabilme hakkı için sürdürdüğü mücadele hem bizlere, hem de Avrupa’daki tüm Renault işçilerine örnek oldu” dedi.

İspanya Commisiones Obreras (CC.OO) Federacion Industrie’den Juan Blanco Blanco ise, “Bursa’daki işçinin hakkı korunmazsa aslında bizim de hakkımız korunmaz. Kötü çalışma koşullarının olduğu yerde iyi bir demokrasi de olmaz. Türkiye’deki sendikal haklar için endişeliyiz” diye konuştu.

OHAL davaları geciktirdi

Bursa’daki Oyak Renault Fabrikası’nda önceki yıl mayıs ayından bu yana binlerce işçi, Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmaya başladı. Oyak Renault’da, ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen ve sendika seçme özgürlüklerinin kısıtlandığını vurgulayan işçiler eylem yaptı. Eyleme katılan işçilerden 117'si işten çıkarıldı.

Dava açan işçilerin büyük bölüme işe iade ya da tazminat hakkı kazandı. Devam eden davalar ise hakim ve savcıların görevden uzaklaştırılması nedeniyle uzuyor.

Mayıs ayı başında, Oyak Renault fabrikasında sayım yapılacak ve Türk Metal mi yoksa Birleşik Metal mi çoğunluğu sağladığı tespit edilecek.

Unite, Commissiones Obreras, CGT, Oyak Renault’nun tüm dünyada uygulanan küresel çerçeve sözleşmesine uyması gerektiğine işaret ederek, şu açıklamayı yaptı:

- Sadece 2016 yılında Renault Group 3.18 milyon araç üretmiştir, bu rakam 2015 yılında 2.81 milyon adetti.

- 2016’da cirosu 2015’e göre yüzde 13 artmış ve 51 milyar 243 milyon Euro oldu. Grubun net kârı ise yüzde 16.45 artarak 3 milyar 543 milyon Euro’ya çıktı.

- Renault Group’u hissedarlarına 2016’da 932 milyon Euro dağıttı ve kasasında ise halihazırda 13 milyar Euro nakit var. Üstelik geçen sene 2 milyar Euro harcayıp Mitsubishi’yi satın aldı.