"Metal işçileri referandumda 'Hayır' diyor"

Birleşik Metal İş'in üyelerine yönelik yaptığı anket çalışmasına göre, işçiler arasında ev sahipliği oranı azalırken, borç oranı arttı. Üyelerinin yüzde 65'ini AK Parti ve MHP seçmeninin oluşturduğunu belirten sendika, referandumda kararsızlar dağıtıldığında yüzde 38 'Evet', yüzde 62 oranında ise 'Hayır' oyu verileceği sonucunu elde ettiklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), üyelerine yönelik 'Üye Kimlik Araştırması' yaptı. 2016 yılının son haftası ile 2017 yılının ilk haftalarını kapsayan araştırmada, işçilerin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar, ekonomik-sosyal-kültürel durumları ile referandum ve güncel siyasal yaklaşımlarına yönelik sorular yöneltildi.

BİSAM tarafından 1068 işçiyle yapılan araştırmanın verilerini açıklayan Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerde ev sahipliği oranının azaldığını ve borçlarını öderken zorlandıklarına dikkat çekerek, üyeleri arasında referandumda 'Hayır' eğiliminin ağır bastığını açıkladı.

tablo3

Üyelerinin yüzde 65'inin AK Parti ve MHP seçmeni olduğu bilgisini veren Serdaroğlu, işçilerin büyük çoğunluğunun 15 Temmuz darbe girişimini 'CIA ve ABD destekli FETÖ darbesi' olarak gördüğünü aktardı. Serdaroğlu, "Referandum konusunda metal işçisinin yüzde 28’i Evet, yüzde 47’si Hayır demektedir. Her dört işçiden biri ise kararsızdır. Kararsızları partilerin evet/hayır oranlarını dikkate alarak paylaştırırsak Evet %38, Hayır %62’dir. Ayrıca işçilerin yüzde 43'ü zaman baskısı ve aşırı iş yükünden şikayet ederken, yüzde 54'ü kıdem tazminatının kaldırılmasını grev sebebi olarak görüyor" dedi.

tablo

'İŞÇİLER SİYASETİN DIŞINA İTİLİYOR'

Araştırmada emeklilik yaşının yüksek olması, iş güvencesinin yetersiz olması gibi işçilerin sorunlarının tesqit edildiğini söyleyen Genel Başkan Serdaroğlu "Bu mantık siyaset ile ekonomi arasındaki ilişkiyi görünmez kılmayı amaçlayan, hatta siyaseti ekonomi dışında bir alan olarak inşa etmeye çalışan yeni liberal ideolojinin tezahürüdür" dedi ve ekledi: "Siyaset işçi sınıfı ve sendikaları için ekmek gibi, su gibi haktır. Biz siyaset yapacağız, ekmeğimiz ve onurumuz için yapacağız. Köleleştirmeye dur demek için yapacağız. Bize sınıf siyaseti yapmayın diyenler siyaseti kimlik temelinde örgütlemeye çalışıyorlar.”

(DUVAR)