Mart ayında dolar nasıl bir seyir izleyecek?

Uzmanlar 'dolar-TL nasıl bir seyir izleyecek?' sorusunun yanıtını aradı. Merkez Bankası üzerinde önümüzdeki günlerde satış baskısı beklemeyen kimi uzmanlar, FED'in faiz kararının da dolar-TL'de etkili olacağını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dolar, mart ayının ilk günü 3.63 lira seviyesinden işlem görürken, Fed'den faiz artışı olup olmayacağı piyasaların bir numaralı gündem maddesi oldu.

Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar, Merkez Bankası'nın ocak ayından bu yana attığı adımlarla tarihi rekor olan 3.94'ten 3.55'lere kadar gerileyen Dolar/TL için beklentilerini anlattı.

YABANCI YATIRIMCI MERKEZ'İN MESAJINI ALDI

Deniz Yatırım Yatırım Hizmetleri Grubu Yönetmeni Orkun Gödek, Merkez Bankası'nın 11 Ocak'tan sonra attığı adımlara dikkat çekerek, "Bir dönem dışarıdan kopmuştuk, şimdi dışarıyla ilişkinin yeniden kurulmuş olması fiyatları olumlu etkiliyor. Ben Türk Lirası'nda çok aşırı satış baskısı beklemiyorum. Merkez Bankası'nın mesajlarının yabancı yatırımcı nezdinde anlaşılmaya başladığı kanaatindeyim. Kurda bir süre 3.54-3.64 bandı işlemlerin yoğunlaştığı bir bant olacak ama bir tur daha satış baskısı beklemiyorum" dedi.

BİRAZ YÜKSELİP, DÜŞÜŞE GEÇEBİLİR

Turkey Macro View Başekonomisti İnanç Sözer ize kurun biraz daha yükselip sonra düşebileceğini belirtti. Sözer, "Gelişen ülke kurları biraz daha değer kaybedecek. Dolar/TL  de biraz daha yukarı gidebilir, 3.76-3.80 arasında bir yere gidip sonra geri çekilebilir" yorumunda bulundu.

FAİZ ARTIŞI BEKLENTİLERİ YÜKSELDİ

Noor CM Yurtiçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz da gelişen ülkelere risk iştahının yükselmesi ve MB'nin adımlarıyla kurun 3.94'lerden gerilediğini söyledi. Yılmaz "Burada dışarıdaki iklim de bize yardımcı oldu. Şimdilik kısa vadede farklı bir senaryo olmadıkça 3.55 seviyesi dip gibi görünüyor. Ancak dışarıda rüzgar tersine dönerse farklı şeyleri konuşmak gerekebilir" dedi.

Fed'in faiz artırımına dair beklentilerin yükseldiğini belirten Yılmaz "Bu da gelişen para birimlerinin tekrar erozyona uğramasına neden olabilir" yorumunda bulundu.