Akbank’ta grev sesleri

Akbank ile Banksis arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Çalışanlar, işten atmalara ve düşük ücrete karşı greve hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Banka ve Sigorta İşçiler Sendikası (Banksis) ile Akbank yönetimi arasında bir süredir devam eden toplusözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine Akbank’ta grev hazırlıkları başladı. Grev kararı alan sendika, 60 gün içinde işyerlerine grev kararını asacak.

Aydınlık'ta yer alan habere göre, Akbank ile Banksis arasında 24 Ekim 2016’da başlayan ve yaklaşık 14 bin çalışanı ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde sendika, iş güvencesi ve ücrette artış talep etti. İşverenin, sendikanın iş güvencesi ve ücret artışı taleplerine itiraz ettiği iddia edildi. 15 Şubat’ta biten arabuluculuk sürecinde de anlaşma sağlanamayınca grev kararı alan sendikanın,60 gün içinde grev kararını işyerlerine asması bekleniyor.

'AKBANK SOSYAL HAKLARI GÖRMEZDEN GELİYOR'

Banksis Genel Başkanı Semih Özen tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “24.10.2016 tarihinden bugüne kadar devam eden normal görüşmeler ve arabulucu döneminde, Akbank işvereni sözleşmenin kapsamı, iş güvencesi ve ücret zamları konularında uzlaşmak yerine iş barışını yokuşa sürmektedir. Akbank, bu uzlaşmaz tutumu ile çıkabilecek bir yangına benzinle koşmaktadır. Enflasyonun yüzde 8.52 olduğu 2016 yılı sonunda milyar dolarlarla ölçülen yüzde 51 net artışla 4.854 milyar TL kâr sağlayan Akbank işvereni çalışanının 2016 ve 2017 yılları ücret zamlarını ve sosyal haklarını görmezden gelmektedir.”

Özen, açıklamasına şöyle devam etti: Son bir buçuk yılda Çalışma Bakanlığı kayıtlarıyla da kanıtlanacağı gibi binlerce Akbank çalışanı sözde performans adı altında işten atılmıştır. Banksis’in haksız işten çıkarmaları engellemek amacıyla getirdiği önlemler de işverenin keyfî tutumunda ısrarı nedeniyle kesin olarak reddedilmektedir. Bir yandan yoğun bir biçimde istihdam ve işsizlik sorunları yaşanan ülkemizde enflasyonu defalarca katlayan milyar dolarlık kârlar eden bir kurumun bu tutumunu kamuoyunun vicdanına ve bilgisine sunuyoruz. Arabulucu raporunun sendikamıza tebliğ tarihinden itibaren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 60. maddesi uyarınca Yönetim Kurulumuz grev ilanı kararını alacaktır.”