'Cumhuriyet Sonrası Emek Tarihi Konferansı' yapılacak

Emek tarihi konferansları dizisi devam ediyor. Bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek konferansta 'Emek ve Cumhuriyet: 1923-1980' tarihleri ele alınacak. Konferans sürecini değerlendiren organizasyon komitesi üyesi Doğan Çetinkaya konferansı 'Türkiye’de işçi sınıfı ve emek-sermaye mücadeleleri sorunsalını yeniden tarih yazıcılığının gündemine taşımak' sözleriyle değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

'OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE EMEK TARİHİ MÜCADELESİ'

doganana Doğan Çetinkaya

Bu konuda yaptığımız yanında yapamadığımız üzerinde durabiliriz. İlk konferansta yöntem üzerine ve kavramların nasıl kullanılması gerektiğine dair uyarılar da gündeme geldi. Aslında ilk konferansın sonuç bildirgesinde bu konunun altını kalınca çizmiş ve murat ettiğimiz bir sonucun hasıl olabilmesi için kavramlar ve yöntem üzerine bir tartışmanın gerekliliğini daha sonraki toplantılarımızda göz önünde bulunduracağımızı beyan etmiştik: “Bu çerçevede kaynaklar ile teorik tartışmaların ve kavramsallaştırmaların birlikte ele alınması gerekliliği de bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Zira işçiyi, emekçiyi, emek süreçlerini proleterleşme biçimlerini, çalışma ve üretim ilişkilerini nasıl tanımladığınız, emek hareketinin farklı boyutlarını nasıl ortaya koyduğunuz, kaçınılmaz olarak kullandığınız kaynakları da doğrudan belirliyor. Nitekim tartışması yapılmadan, kuramsal olarak tahlil edilmemiş, tartışılmamış ön kabuller yukarıda ifade edilen karışıklıklara ve tartışmaların daha verimsiz geçmesine yol açabiliyor. Bundan dolayı tebliğlerdeki teorik ön kabullerin kaynaklara yaklaşımları da doğrudan belirlediğini gözlemledik. Bundan sonraki ortak çalışmalarımızda ve konferanslarımızda bu hususa dikkat çekmeyi düşünüyoruz.”

Konferansın çağrı metninde de altını çizmeye çalıştığımız gibi amaçlarımız şunlar: Türkiye’de işçi sınıfı ve emek-sermaye mücadeleleri sorunsalını yeniden tarih yazıcılığının gündemine taşımak; Cumhuriyet tarihini, aşağıdan tarih perspektifiyle yeniden ele almak ve son olarak da Türkiye emek ve işçi sınıfı tarihçiliğinde şimdiye kadar ortaya çıkan bilgi birikimini eleştirel bir çerçevede değerlendirmektir. İki gün sürecek Konferans boyunca, Türkiye işçi sınıfı ve emek-sermaye mücadelelerinin; Ulus-devlet kuruluş/oluşum süreci, uluslararası denge ve güç mücadeleleri, etnik, mezhepsel, dinsel bölünmeler ve toplumsal cinsiyet etrafında nasıl şekillendiği ve Cumhuriyet tarihinin temel siyasal, sosyo-ekonomik ve ideolojik süreçlerinden nasıl etkilendiği ve bu süreçleri ne dereceye kadar belirleyebildiği tartışılacak