İşçilerden metal grevinin yasaklanmasına tepki

Grevleri Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenen Asil Çelik işçileri hem hükümete hem de sendikaya tepki gösteriyor. İşçiler 'bizim dediğimiz zamanda eylemleri yapacaktık greve çıkacaktık' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  Bakanlar Kurulu, bugün başlayacak olan Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye bağlı iş yerlerindeki grevi erteledi. Bursa’nın Orhangazi ilçesinde sabah saatlerinde fabrika önünde toplanan işçiler grevin ertelendiğini öğrenince büyük bir tepki gösterdi. İşçiler yüzde 25 zam, enflasyon farkı ve kıdem farkı isterken Asil Çelik yönetiminin yüzde 7.2 zam  dayatması üzerine grev kararı alınmıştı.  Evrensel'den Uğur Ökdemir ve Hakkı Tali'nin haberine göre, Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun, işçileri fabrika içindeki temsilcilikte toplaması ve açıklamayı yemekhanede yapması işçilerin tepkilerini dindirmedi.

'YASAL SÜRECİ BİZE ANLATMASINLAR'

Yasağa tepki gösteren bir işçi; “Sabah fabrika önüne geldik ve grevin ertelendiğini öğrendik. Daha sonra sendika başkanı süreç hakkında bize bilgi vermek için yemekhanede bir toplantı yaptı. Fakat burada sadece gaz alan konuşma dışında bir şey olmadı. Ezberlenmiş bir metin var onu konuştu durdu biz bir şeyler söylemeye kalktık konuşturulmadık” dedi. Grev öncesi eylem yapma, mesaiye kalmama önerilerine rağmen sendikanın ‘karar almalıyız’ diyerek işi sürece yaydığını ve sonucun da böyle olduğunu belirten işçi; “Geç kaldık her şey için ta yılbaşından önce dedik sürece yaymayalım eylem yapalım diye ama bizi dinlemediler. Sendikanın alternatif planları olmalı. Bize yasal süreci anlatmasınlar, biz bunları zaten biliyoruz. Madem biz greve çıkıyoruz ayın 18’nde dedik; herkes hazırlığını ona göre yapmalı , böyle son dakikada ‘Grev Bakanlar Kurulu tarafından ertelendi ne yapalım yasalar böyle’ diyor. ‘Haklıyken haksız duruma düşmeyelim’ demek yerine ‘Arkadaşlar biz kararımıza sahip çıkıyoruz deseler keşke’” dedi.

Metalde greve yasak!Metalde greve yasak!

'BİZ EYLEMİ ZAMANINDA YAPACAKTIK' 

Süreci anlattığı sırada Adnan Serdaroğlu’a ‘Fabrikada kalalım çıkmayalım’ dediklerini belirten bir başka işçi; “Biz bunu söylerken ‘Bu yaptığınız yasal olmaz, suç olur, haklıyken haksız duruma düşeriz’ denildi. Yüksek Hakem Kurulu’na gideceklermiş, ‘iki gün içinde bu işi çözmeye çalışacağız’ diyorlar. ‘Gerekirse bakanlarla başbakanla bir kez daha görüşeceğiz’ diyorlar. Zaten grevi yasaklayanlar bunlar bu iş bitti artık. Bizim dediğimiz zamanda eylemleri yapacaktık greve çıkacaktık. İş işten geçtikten sonra yapsalar ne olacak ki." dedi. (HABER MERKEZİ)