Merkez'den dolar hamlesi

Dolardaki yükselişi engellemeye çalışan Merkez Bankası bugün de repo ihalesi açmadı. Müdahalenin kurdaki etkisi sınırlı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sene başından beri üst üste rekorlar kırarak TL karşısında yüzde 10'a yakın değer kazanan dövizin yükselişini önlemeye çalışan Merkez Bankası (MB), bu gün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.7650 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne saat 09.03 itibariyle 3.7636 seviyesinden başladı. Dolar, MB'nin kararının ardından 3.75 seviyesinin altına geriledi. Euro ise 3,9948/4,0018 seviyesinde işlem görüyor.

Merkez Bankası, 12 ve 13 Ocak'ta da repo ihalesi açmamıştı. Banka  TL'deki sert değer kayıplarının ardından geçen salı günü yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirime giderken, bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 22 milyar TL'ye düşürmüştü.

GİZLİ FAİZ ARTIRIMI

Cuma günü ise bu tutar 11 milyar TL'ye çekilirken, MB gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarının sınırlandırılabileceğini açıklamıştı.

TCMB'nin haftalık vadede yüzde 8 faizden repo ihalesi ile fonlama yapmaması hem de diğer fonlamalardan limiti düşürmesi bankaların TL maliyetlerini artırırken uzmanlar bu kararların önceki Merkez Bankası yönetimleri döneminde de gerçekleştirilen ve "örtülü faiz artışı" olarak adlandırılan sürece benzerlğiine  dikkat çekiyor.

GÖZLER BAŞKANLIĞIN İKİNCİ TURUNDA

Piyasada siyasi gelişmeler de takip edilmeye devam ediliyor. AKP'nin MHP ile uzlaşarak hazırladığı ve yürütme dahil pek çok yetkiyi cumhurbaşkanına verecek olan, muhalefetin sert bir şekilde karşı çıktığı anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur görüşmeleri tamamlandı. Anayasa değişikliği görüşmelerinde ikinci turdaki oylamalar belirleyici olacak. (HABER MERKEZİ)