Volkswagen'e 4.3 milyar dolarlık ceza

Volkswagen emisyon hilesi skandalıyla ilgili 4.3 milyar dolarlık tazminat cezasına çarptırıldı. Alman otomotiv devinin 6 yöneticisi suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın en büyük otomobil markalarından biri olan Volkswagen hakkında emisyon değerleri hakkında hile yaptığı gerekçesiyle açılan dava ABD Adalet Bakanlığı tarafından karara bağlandı. Volkswagen 4.3 milyar dolar tazminat cezasına çarptırıldı. Volkswagen tarafından ödenecek olan bu ceza bugüne kadar otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya kesilen en yüksek ceza olma özelliğini taşıyor.

Hem geçmişte hem de bugün görev yapan altı yönetici dizel emisyon hilesi skandalıyla ilgili suçlu bulundu. Volkswagen şu anda Kaliforniya eyaletine 153.8 milyon dolar tazminat ödeyecek. Volkswagen ayrıca bayilere, araç sahiplerine, çevre politikaları konusunda karar alıcılarına toplam 22 milyar dolar para dağıtacak.

"TEPE YÖNETİCİLER YALANIN FARKINDAYDI"

FBI direktör yardımcısı Andrew McCabe karar açıklandıktan sonra yaptığı açıklamada "Volkswagen'in tepe yönetiminin yıllarca her şeyden haberdar olduğu, çevre politikaları karar alıcılarını, hissedarları ve tüketicilerden yıllarca bilgi sakladıkları artık netleşti" dedi.

Volkswagen 2015 yılında arabaların içine atmosfere saldığı karbon emisyonunu olduğundan daha düşük gösteren gizli bir yazılım yerleştirdiğini kabul etmek zorunda kalmıştı. Volkswagen şu anda ABD'de yirmi farklı eyaletten daha açılmış dava larla boğuşuyor. Alman markasının ayrıca piyasadaki 580 bin aracı toplayarak telafi ve düzeltme de yapması gerekiyor.

(Reuters)