Öğrenci ve bekara Beyoğlu'nda lüks suit oda!

Aylık kirası 10 bin lirayı aşan lüks otel odaları kriz nedeniyle bin liraya kadar fiyatlarını düşürdü. Oteller, 'Öğrenciye, bekara, çalışana' mantığıyla kısa vadeli çözüm üretmeye çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Turizmde önceki yıl yaşanan gelir kaybı, otelcileri yeni çözümler bulmaya yöneltti. Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul'da birçok butik otel en azından 2017 yazına kadar, odalarını aylık kiralamaya başladı. 20 metrekarelik oda ya da 1+1 suitler, her şey dahil mantığıyla internet üzerinden aylık bin ila 2 bin lira arasında kiralanıyor. Normal dönemlerde geceliği en az 200 lira olan bu yerler, bugünlerde çalışana, öğrenciye ve Taksim civarında yaşamak isteyenlere sunuluyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, otelin konumu, özellikleri ve hizmetine göre değişen fiyatlar söz konusu olsa da yoğun sezonda aylığı 10 bin lirayı bulan otellerde neredeyse onda biri fiyatına kalmanız mümkün. Ünlü emlak sitelerinden sosyal medyaya kadar alenen suitler kiraya veriliyor.

MAKSAT ŞİRKET KAPANMASIN!

Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'yi 2016 yılının ilk 11 ayında ziyaret eden yabancı turist sayısı 2015'in aynı dönemine oranla yüzde 30.8 azalınca, konaklama işletmeleri maliyeti kurtarmaya çalışıyor. Otelciler, 8 milyar dolar olacağı tahmin edilen gelir kaybından daha az etkilenmeye çalışıyor. Bu mekanlara tahmin edileceği üzere emlak piyasasında da sıkça dile getirilen 'Öğrenciye, bekara ve çalışana' mantığı işliyor. Bazı yerler, aylık kiraları bin liraya kadar düşürmüş durumda, amaç en azından şirketin kapanmaması.

'GÜNLÜK KİRALANAN EV' BENZERİ BİR DURUMLA KARŞILAŞABİLİRİZ

TBMM gündeminde sektörde bu konu üzerine bir tartışma da başlamış durumda. Süreci eleştirenlere göre, yakın zamanda 'günlük kiralanan evler' benzeri bir sorunla karşılaşabiliriz. Hükümet ve yerel otoriteler turizmin kayıtdışı kiracılarına savaş açarken, şimdi de butik otellerin önüne gelene kiralanmasından endişe ediliyor. Özellikle buralarda konaklayan kişilerin kaldıkları süre içinde yetkililere bildirilme durumu merak ediliyor. Mesela kalınan 1 yıl içinde, otel yetkilileri yasal prosedürü yerine getiriyor mu, yoksa birkaç defalık beyanla mı sınırlı kalıyor?

'GÜVENLİK AÇISINDAN BÜYÜK RİSK TAŞIYORLAR'

Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise şu bilgileri paylaşıyor: "Oteller yapısı gereği zaten her türlü süreye bağlı kalınmaksızın konaklamanın yapılabileceği tesisler. Saatlik veya kısa süreli kayıt dışı yerler defalarca dile getirdiğimiz üzere güvenlik açısından büyük risk taşıyorlar. Terör örgütleri ve kanun dışı kişilerin ağırlıklı olarak kullandığı bu tip evler güvenlik için büyük riskler barındırıyor ve son dönemde de birçok olumsuzlukla gündeme geldi. Hem devletin hem sektörün maddi ve manevi büyük zararlarına yol açan günlük evler sorununun çözüme kavuşturulması yönünde kamu nezdinde girişimlerde bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. En son geçen kasımda günlük ev kiralayanların kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi."