FT: 'Başkanlık yatırım getirir' fikri absürt

Financial Times, Türkiye'deki son gelişmeleri ele aldı. Makalede Türkiye'nin döviz krizine her zamankinden yakın olduğu savunuldu, başkanlık sisteminin yatırımcılara güven vereceği fikri 'absürt' diye nitelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin etkin finans gazetesi Financial Times, Türkiye'nin 'tam gelişmiş döviz krizine her zamankinden daha yakın göründüğünü' yazdı. 'Türkiye'nin kendi kendine olan güven krizi' başlıklı yazıda, "Liranın istikrarını tek sağlayabilecek olan şey, faiz oranında hızlı ve büyük bir artış" yorumu yer aldı.

Makalede, şu ifadeler yer aldı: "Türkiye, iktidardaki AK Parti'nin başa geldiği 2002'den beri, tam gelişmiş döviz krizine her zamankinden daha yakın görünüyor. Geçtiğimiz 3 ayda lira, dolar karşısında değerinin 5'te birini kaybetti ve yerli yatırımcıların ülkelerinin ekonomisiyle ilgili beklentilerinde güven kaybı yaşandı."

'HASARIN BÜYÜK KISMINI HÜKÜMET YARATTI'

Financial Times, TL'nin zayıfladığı 2011 ve 2014 ile bugünkü durum arasındaki farkın Türkiye'deki 'kötüleşen güvenlik sorunları ve çalkantılı siyaset' olduğunu savundu:

"Hasarın bir bölümü hükümetin kontrolünün dışındaki koşullardan kaynaklandı, ancak büyük bir bölümü kendi kendilerine yarattıkları koşullardı. Yatırımcıların sadece Erdoğan'ın iktidarı elinde tutmak için yasama, yürütme ve yargıyı ele geçirmesi halinde güvenlerini yeniden kazanacağı fikri absürt. Erdoğan Türkiye'deki en temel kurumların işleyişini tehlikeye atıyor.

Piyasaların çoğunlukla öngörülebilir otokrasileri zayıf demokratik hükümetlere tercih ettiği fikri doğru olabilir. Rusya'ya yaptırımların uygulanmaya başlamasından sonra Putin'in popülaritesini düşünürsek, çoğunlukla seçmenler de yabancılara suçu atıldığı takdirde ekonomik zorlukları kabullenebilir.

Ancak Erdoğan'ı daha önce görülmemiş bir refah düzeyinin sözünü verdiği ve bunu sağladığı için destekleyen Türk seçmenlerin, yine aynı şekilde hissetmesi ihtimali düşük"