Dolar 3.92 liraya yükseldi

Hızlı yükselişini sürdüren dolar akşam saatlerinde 3,90 seviyesini geçerek tarihi zirveyi gördü. Euro da 4,10'la rekorunu yeniledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Euro ve dolar fiyatları gün içinde baş döndürücü bir hızla yükselerek, üst üste kendi rekorlarını yeniledi. Dolar/TL, sabah saatlerinde 3.8950'ye kadar yükselerek tarihi zirveyi test ederken sonrasında 3.85 seviyesinin altına gerilemişti. Ancak, kur akşam saatlerinde yeniden yükseliş trendine girdi. Dolar fiyatları saat 18.30 itibariyle 3.9240, euro ise 4.1070 seviyesinden işlem gördü.

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 9.4'e ulaştı.

Doların hızlı yükselişine, Merkez Bankası'nın dünkü müdahalesi de etki etmedi. Uzmanlar, Merkez'in dövizdeki yükselişin önüne geçmek için daha radikal adımlar atması gerektiğini belirtiyor.

Merkez Bankası,  yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirirken, bankalar için borçlanma limitini de 22 milyara düşürmüştü.

GÖZLER 24 VE 27 OCAK'TA

Piyasalar, 24 Ocak'ta yılın ilk faiz toplantısını yapacak Merkez Bankası'nın nasıl bir karar alacağını bekliyor. Yükselişi süren kura karşı Merkez'in faiz artırmakta zorlanabileceği endişesi, dolarda yukarı yönlü hareketi tetikliyor.

Dünya Bankası, Türkiye büyüme tahminini düşürdüDünya Bankası, Türkiye büyüme tahminini düşürdü

Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in de 27 Ocak'taki değerlendirme tarihi yaklaşırken, bir not indirimi gelebileceği yönündeki beklenti ile siyasi çalkantılar da dövizin yukarı yönlü hareketini sağlıyor.

Dünya Bankası ve Morgan Stanley de bugün yayınladıkları raporlarda Türkiye'nin 2017 ve 2018 büyüme öngörülerini aşağı yönlü revize etmişti. Ayrıca, yüksek enflasyon, sanayi verileri, üretim gibi etmenler de TL'nin kırılganlığındaki önemli faktörler.

(HABER MERKEZİ)