2017'de çok dolar lazım çok!

Alaattin Aktaş 2017 için dolar ihtiyacını yazdı. Aktaş "2017’de TL’nin güçlü kalmasını sağlayacak koşullar var mı, yok... " dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş köşesinde 2017'nin ekonomik sürecini ve dolar ihtiyacını kaleme aldı. Aktaş yazısında şunları ifade etti: "Eğer 2017’de yabancı yatırımcıyı tedirgin etmeyecek gelişmeler sağlayamazsak yabancı fon girişinde kayda değer bir rakama ulaşma şansımız çok ama çok az. Hatta giriş bir yana yüklü miktarda net çıkış yaşanması da muhtemel. Bunun ne gibi sonuçları olacağı da çok açık.

Türk parası 2017’de de “en azından şimdiki görünüme göre” hızla değer yitirmeye aday. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi için 2017’de en büyük tehlikelerden biri Türk parasının değer yitirmesinden geleceğe benziyor. Daha basit ifade edelim, en büyük sorunumuz dolar kurundaki artış olacak gibi.

Ta ilkokul yıllarında şunu öğrenmiştik. Karşıdan karşıya geçerken önce sağa, sonra sola, sonra tekrar sağa bakılır ve koşmadan hızlı adımlarla karşıdan karşıya geçilir.

İşte şimdi biz de bu yıl önce dolara, sonra dolara, ardından yeniden dolara bakacağız! Gözümüzü dolardan bir türlü ayıramayacağız!

Çünkü bu yıl yaşayacağımız sorunlarımızın en büyük nedeni dolar kurundaki artış olacağa benziyor.

Bir kere dolar hemen hemen tüm paralara karşı değer kazanacak. Baksanıza dolarla euro neredeyse eşitlenme noktasına yaklaştı.

Dolara karşı bizim paramız mı güçlü duracak, değer yitirmeyecek yani... 2017’de TL’nin güçlü kalmasını sağlayacak koşullar var mı, yok... Tam tersine TL’nin diğer paralardan geçen yılın son aylarında daha fazla değer yitirme anlamında ayrışması gibi bir ayrışma olasılığı daha mı ağır basıyor, ne yazık ki evet... Dolar artmaya artacak ve bu çok büyük sorunlara yol açacak gibi görünüyor. Peki bu artışta bizim hiç mi hatamız yok. Yabancıya ne güven verir halimiz kalıyor giderek, ne istikrarlı bir ülke görünümünü koruyabiliyoruz.

Kaldı ki yurtdışı kaynaklı aleyhimize bir dizi gelişme kapıda. FED’in bu yılki faiz artışları, Trump’ın uygulayacağı şimdiden kestirilemeyen politikalar, bizden ve bizim gibi ülkelerden fon çıkışını çok daha artırabilecek. Tehlike büyük yani, kur artışı tüm tahminlerin ötesinde tırmanışa geçebilir ve geçen yılı arayabiliriz."

Haberin tamamı için...