Birleşik Metal-İş: OHAL’de grev yaptık, yine yaparız

26 işyerinde grev kararı alan Birleşik Metal-İş’in Başkanı işverenlere seslendi: “Hükümete, OHAL’e güvenmeyin.”

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  [email protected]

DUVAR- Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında süren görüşmelerin tıkanması üzerine alınan grev kararı bugün fabrikalara asıldı. Patronların düşük zam dayatmasından vazgeçmemesi halinde işçiler 20 Ocak’ta greve çıkacak. Sözleşme General Elektrik, ABB Elektrik, Schneider Elektrik ve Schneider Enerji’ye bağlı 26 işyerinde çalışan 2 bin 200 işçiyi kapsıyor.

Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, grev kararını Duvar’a değerlendirdi. Serdaroğlu’nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

'HÜKÜMET İŞVERENLERİ CESARETLENDİRİYOR'

-İşverenler Hükümetin işçiler aleyhine söylemlerinden cesaret alıyor. Grev ertelemesi, biz ona yasaklaması diyoruz, OHAL’de herhangi bir işçi hareketliliğine tahammül edememek, işten atılan insanların hakkını aramasına dahi izin vermemek, toplu sözleşmeyle ilgili uyuşmazlık dönemlerinde yapmak istediğimiz eylemleri kolluk kuvvetlerinin engellemesi… Bütün bunlar işverenleri cesaretlendiriyor. Biz bunlara uyarılarımızı yapıyoruz. Hükümete, OHAL’e güvenerek grev ertelemesi yapmayın, önemli olan birbirimizi ikna ederek fabrikada işbaşı yapmaktır. Onun dışındaki yollar fabrikanızda kaos yaşamanıza sebep olur.

'TAKTİĞİMİZE KARŞI YASA DEĞİŞTİRİLDİ'

'İşveren örgütleriyle Hükümet arasında tam bir uyum ve mutabakat var. Bu da bize olumsuz yansıyor. Grev kararını uygulama tarihiyle birlikte aldık. 20 Ocak’ta grevimizi başlatacağız. Grev oylamasında 2010’da bizim uyguladığımız taktik fabrikalarda oylamaya katılmamaktı. Bunu kırmak için Hükümet yasada değişiklik yaptı. İster katılın ister katılmayın, fabrikada çalışanların tam sayısının salt çoğunluğu hangi kararı verirse ona göre karar alınıyor şimdi.

'ÖNÜMÜZÜ BEYAZ YAKALILARLA KESMEYE ÇALIŞIYORLAR'

-Mavi yakalı ve greve çıkma yasal hakkı olan insanları beyaz yakalılarla terbiye etmeye, önünü kesmeye çalışıyorlar. Beyaz yakalı zaten greve katılmıyor, sendikalı değil ama sendikal haklarımızı gasp ediyor. Bütün bunlara hazırlıklıyız. Grev ihtimali ortaya çıkarsa bunu yapabileceğimizi önce de gösterdik, şimdi de göstermeye kararlıyız. Biz, tamamen kontrol altına alınmış sarı sendikalarla işbirliği düzenini 2010’da yıkmaya başladık. Bu bir sınıf mücadelesidir. OHAL’de daha önce de grev yaptık, yine yaparız.”