BOTAŞ'tan büyük doğalgaz kısıntısı

BOTAŞ, soğuk hava nedeniyle evlerde tüketim arttığı için doğalgaz talebinin karşılanmasında zorluk çekmeye başladı. Kurum, doğalgaz çevrim santrallerine verdiği gazın yüzde 90'ını kesti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BOTAŞ, havaların soğuması nedeniyle evsel tüketimde meydana gelecek artış nedeniyle talebi karşılamakta güçlük çekiyor. Kurum, 14 Aralık sabahından itibaren özel sektöre ve EÜAŞ'ye ait santrallere verdiği doğalgazı yüzde 50 azaltmıştı.

Reuters'a bilgi veren enerji sektörü kaynakları, soğuk hava nedeniyle Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketiminin 200 milyon metreküpün üzerine çıktığını ve talebin karşılanmasında sıkıntılar yaşandığını belirtti.

'ÜRETİMİ AZALTIN' TAVSİYESİ

BOTAŞ'ın özellikle konutlarda talebi karşılamak için bazı tedbirleri devreye koyduğunu kaydeden bir sektör yetkilisi "Bu kapsamda BOTAŞ doğalgaz çevrim santrallerine verdiği doğalgazda dün itibariyle kesintiyi yüzde 90'a çıkardı... BOTAŞ ayrıca bazı sanayi kuruluşlarından kritik olmayan üretimlerini azaltmasını tavsiye etti" dedi.

Aynı kaynak, bugünden itibaren Marmara Ereğlisi'nden kamyonlara LNG ikmalinin de durdurulduğunu bildirdi.

ELEKTRİK KESİNTİSİ UYGULANACAK MI?

Türkiye'nin doğalgaz aldığı Rusya, Azerbaycan, İran gibi tedarikçilerden doğalgaz akışında herhangi bir sorun olmadığını kaydeden kaynaklar, şu an için bir elektrik kesintisine yönelik tedbirin söz konusu olmadığını bildirdi.

Bir başka kaynak, birkaç güne kadar teslim alınacak LNG gemilerinin gaz talebinin karşılanmasına katkı sağlayabileceğini bildirdi.