DİSK: Gerekçesi çöken BES iptal edilmeli

DİSK, zorunlu BES'e gerekçe yapılan tasarruf oranlarının yüzde 13,5 seviyesinde olduğu iddiasının, TÜİK verileriyle çöktüğünü söyledi. TÜİK'e göre Türkiye'de tasarruf oranlarının yüzde 24.8'le dünya ortalamasında olduğuna dikkat çeken DİSK, uygulamanın iptalini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan tasarruf oranları verilerine göre Zorunlu BES uygulamasının temel gerekçesinin çöktüğünü ve iptal edilmesi gerektiğini açıkladı.

DİSK –AR, hükümetin Meclis'e sunduğu yasa tasarısı gerekçesinde, Türkiye'de brüt tasarruf oranlarının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük olduğu ve Zorunlu BES uygulamasının yurtiçi tasarruf oranlarını özendirmeyi amaçladığının vurgulandığı hatırlatıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de 7 Aralık 2016 tarihinde “Türkiye'nin bu sene tasarruf oranı yüzde 13.5 olacak gibi görünüyor” diyerek gerekçeyi desteklediği belirtilen DİSK –AR açıklamasında, şu değerlendirmeye yer verildi:

“Ancak gerek Zorunlu BES gerekse Maliye Bakanı Şimşek'in tasarruf oranlarına ilişkin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. TÜİK tarafından 12 Aralık 2016 tarihinde açıklanan Kurumsal Sektör Hesapları 2009-2015 araştırmasına göre Türkiye'nin brüt tasarruf oranlarının Zorunlu BES Yasa tasarısı gerekçesinde olduğu gibi yüzde 15.63 ve Bakan Şimşek'in açıklamasında olduğu gibi yüzde 13.5 değil yüzde 24.8 olduğu ortaya çıktı Böylece Türkiye'deki tasarruf oranlarının dünya ortalamasına uygun olduğu, Avrupa Birliği ülkelerinden de daha yüksek olduğu ortaya çıkmış oldu. Sonuç olarak Zorunlu BES için kullanılan bu gerekçe ortadan kalkmıştır. TÜİK'e göre Türkiye düşük gelir seviyesine rağmen yüksek tasarruf eden bir ülke durumundadır.”

tablo1

1 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Açıklamada, TÜİK verilerinden sonra ücretlerde yeni bir azalmaya yol açacak zorunlu bir tasarruf yönteminin gereksiz olduğunun ortaya çıktığı ve dayanağının olmadığının anlaşıldığı kaydedilerek “Gerekçesi çöken Zorunlu BES'in derhal iptal edilmesi gerekir” denildi.

Ağustos 2016'da kabul edilen Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi, 1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girecek.

(HABER MERKEZİ)