Erdemir'de toplu sözleşme eylemi: Böyle gelmiş, böyle gitmez

Toplu iş sözleşmelerinde süren anlaşmazlık üzerine Erdemir işçileri, eylem yaptı. Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, uyuşmazlık yaşanan onlarca maddenin işverenin iyi niyetli davranması halinde çözülebileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erdemir (Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları) işçileri, toplu iş sözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle eylem yaptı. Eylemde konuşma yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, işçilerin istemediği hiçbir şeyi onaylamayacaklarını söyledi.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan Erdemir'de toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Mesai bitiminde eylem yapan işçilere başka fabrikalardan işçiler de destek verdi. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı eylemde konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sözleşme taslağının işçiler tarafından hazırlandığını belirtti.

'BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ'

Görüşmelerde işçilerin istemediği hiçbir şeyi kabul etmeyeceklerinin altını çizen Kavlak, "Siz 'bitti' demeden bitmeyecek. Biz 'bitti' demeden bu iş bitmeyecek. Uyuşmazlıkta onlarca madde var. Çoğu bir kalemde geçecek maddeler. İyi niyet olsa anında çözülecektir" dedi.

Bazı maddelerin çözümü için "güçlü bir irade" gerektiğini ifade eden Kavlak; tamamlayıcı sağlık hizmeti, promosyonların sözleşmede yer alması ve işçilerin kayınpeder ya da kayınvalidelerinin vefatı halinde cenaze izni gibi taleplerinin olduğunu aktardı.

Kavlak,  "İnsanca, hakça talepler. Bazı kafalar 'Eski köye yeni adet olmaz, böyle gelmiş böyle gider' diyorlar. Biz ne diyoruz? 'Böyle gelmiş böyle gitmez' diyoruz. Vallahi de gitmez, billahi de gitmez" şeklinde konuştu.

SIFIR ZAMDAN 1 LİRA 70 KURUŞA

İşverenin görüşmelere sıfır zam teklifi ile geldiğini hatırlatan Pevrul Kavlak, "Şimdi de 1 lira 70 kuruşa yükseldi. Sıfır zamdan bu noktaya çıkmak önemli bir adımdır ama yetersizdir. Onun için 'Bu bize yetmez' dedik. Biz 'Hayır' dedik. Size soruyorum. 1 lira 70 kuruşu siz kabul ediyor musunuz? Siz etmiyorsanız, biz de etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İşverenin teklifi arttırmasını "iyi niyet" olarak değerlendiren Kavlak, "Biz de samimiyetimizi göstermek için 3 lira olarak belirlediğimiz pazarlık rakamını 2 lira 70 kuruşa iniyoruz" dedi.

Kavlak, Pazartesi günü iş veren ile yapacakları görüşmede de anlaşma sağlanmazsa eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

ERDEMİR işçileri greve gidiyorERDEMİR işçileri greve gidiyor

erdemir-2 Erdemir işçilerinin eylemine farklı fabrikalarda çalışan işçiler de destek verdi.