ABD Ticaret Odası: NAFTA'yı iptal ettirmeyiz

ABD iş lobisi temsilcileri Trump'a NAFTA'yı iptal ettirmemeye kararlı. ABD Ticaret Odası Trump'ı ikna etmeyi hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Ticaret Odası Meksika ile ABD'nin şirket ve devlet temsilcilerinin katıldığı kapalı bir toplantıda Donald Trump'ı Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) feshetme vaadini gerçekleştirmekten alıkoymayı hedeflediğini söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Meksika'nın başkenti Mexico City'deki Four Seasons Oteli'nde  ki gün süren CEO Diyalogu adıyla bilinen toplantı yapıldı. Toplantıya General Electric başkan yardımcısı John G. Rice  Alfa SAB Genel Müdürü  Armando Garza ve nakliyat ve lojistik şirketi FedEx Yönetim Kurulu Başkanı Michael Ducker'ın yanı sıra Meksika Maliye Bakanı Jose Antonio Meade ve Ekonomi Bakanı  Ildefonso Guajardo gibi isimler katıldı. ABD'deki en büyük iş lobisi kurumun olan CEO Diyalogu'nun lideri olan Tom Donohue, Çarşamba günkü toplantıda diyalog  grubu üyelerine panik olmamalarını önce yeni seçilmiş başkanın ne teklif edeceğini görmek gerektiğini söyledi. Bloomberg'e göre salonda Meksika'nın kabine yetkilileri ve ABD Ticaret Bakanı  Penny Pritzker de vardı.

ABD Ticaret Odası ve Donald Trump ilişkileri 2016 yılındaki seçim kampanyası boyunca Trump'ın NAFTA anlaşması karşıtı söylemi yüzünden gerildi. Trump anlaşmanın ABD ticaretini kötü etkilediğini ve bu anlaşmayı iptal edeceğini duyurmuştu.

ABD ve Meksika ekonomisinin karar vericileri işi tatlıya bağlamak için uğraş verirken NAFTA anlaşması imzalandığı 1994 yılından beri Meksika içinde de yoğun tartışmalara sebep oluyor. Anlaşmanın karşıtları özellişkle kamusal arazilerin özelleştirmeye açılmış olmasından ötürü tarım emekçilerinin kötü etkilendiğini iddia ediyorlar. NAFTA Anlaşması devreye girince Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) Meksika devletine savaş ilan etmişti.